Pregătirea pentru situaţii de urgenţă, neinteresantă pentru autorităţile din Gorj

114

primariLiviu Dumitraşcu, inspector şef colonel al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, a prezentat în cursul zilei de ieri o analiză privind activitatea de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă a persoanelor cu funcţii de conducere din administraţia publică locală din judeţul Gorj în primul semestru al acestui an.

Veştile nu sunt prea îmbucurătoare deoarece raportul arată un total dezinteres în primăriile din judeţ.

În intervalul calendaristic 1 februarie – 30 iunie a.c., la cursurile de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă organizate de Centrul Naţional de Perfecţionare a Pregătirii pentru Liviu DumitrascuManagementul Situaţiilor de Urgenţă de la Ciolpani şi la Centrul Zonal de Pregătire de Protecţie Civilă din Craiova, au fost planificate 37 de persoane cu funcţii de conducere din administraţia publică locală din judeţul Gorj. Astfel, pentru a participa au fost desemnaţi nouă primari, 16 viceprimari, doi secretari, trei inspectori de protecţie civilă şi cinci şefi de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă. “La Centrul Zonal de la Craiova au absentat nemotivat la cursurile de pregătire din primul semestru al anului, primarii din Arcani şi Bolboşi, şi motivat au absentat viceprimarii comunelor Bolboşi şi Prigoria. De altfel, la Centrul Naţional de la Ciolpani, au absentat motivaţi inspectorul de protecţie civilă a SC Artego SA şi şefii SVSU din localităţile Alimpeşti şi Baia de Fier”, a declarat Liviu Dumitraşcu, şeful ISU Gorj.

Motive de concedii şi dezinteres

Potrivit şefului judeţean al ISU, motivele invocate de cei care au absentat de la cursuri au fost fie demararea unor proiecte care necesitau prezenţa, concedii de odihnă sau medicale, lipsa fondurilor la nivel local pentru decontarea cheltuielilor sau chiar lipsa de interes faţă de prevenirea situaţiilor de urgenţă de la nivelul comunei pe care o reprezentau. Dumitraşcu avertizează că cele două persoane care au absentat nemotivat de la cursurile de pregătire vor fi reprogramate, iar în cazul în care nu se vor prezenta din nou, vor fi amendate conform legislaţiei în vigoare. “Conform datelor pe care la avem, la Centrul Naţional de la Ciolpani, procentul de participare în primul semestru al lui 2011 a scăzut cu 13,33% faţă de perioada similară a anului trecut, iar la Centrul Zonal din Craiova, participarea a crescut cu 15,49% faţă de primele şase luni ale anului 2010. Este regretabil totuşi că persoanele cu funcţii de conducere din primăriile din Gorj nu acordă importanţa cuvenită actului de pregătire în managementul situaţiilor de urgenţă. Personalul care va absenta motivat sau nemotivat la cursurile de pregătire de la Centrul Naţional de Perfecţionare a Pregătirii în Managementul Situaţiilor de Urgenţă şi la Centrul Zonal de Pregătire de la Craiova, va fi replanificat pentru seriile de pregătire de pe cel de-al doilea semestru al anului în curs”, a precizat Liviu Dumitraşcu, şeful ISU Gorj.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here