Claudiu Teodorescu, prefectul de Gorj, este a treia autoritate care reclamă, în ultimele zile, că sunt probleme în ceea ce priveşte controalele excesive făcute în judeţ, asupra firmelor mici şi mijlocii, verificările în cauză fiind realizate de către reprezentanţii serviciilor deconcentrate cu atribuţii de control. Acesta este profund nemulţumit, în special, că a solicitat instituţiilor în cauză să pună accent pe prevenţie şi informarea agenţilor economici, ceea ce, în final, nu s-a întâmplat.
Conducerea Gărzii Financiare Gorj nu a prezentat, în acest context, la cererea înalt funcţionarului public, nici până în momentul de faţă, un raport cerut de prefect, în urmă cu câteva luni. În acesta ,,gardiştii” trebuiau să prezinte cuantumul amenzilor pe anul trecut, în funcţie şi de agenţii economici pe care i-au verificat. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au fost, în schimb, lăudaţi de către prefect pentru punctualitatea de care au dat dovadă în ceea ce priveşte raportările.
Prefectul consideră că toate instituţiile au aceleaşi drepturi şi aceleaşi obligaţii faţă de instituţia pe care acesta o conduce. Cum şi Prefectura Gorj, la rândul ei, are obligaţii şi drepturi faţă de cetăţenii pe care îi reprezintă. „În general mă deranjează când se ia o decizie şi nu se respectă. Am discutat de acum trei zile că o să facem şi că o să ne axăm foarte mult pe partea de prevenţie, de informare a agentului economic, a instituţiilor de la nivelul judeţului Gorj privind anumite aspecte sau anumite prevederi legale pe care agenţii economici trebuie să le respecte şi nu am văzut niciun buletin informativ. M-am uitat pe site-uri, nu avem site-urile puse la punct. Nu am văzut pliante, flaiere care să fie distribuite în teritoriu deşi noi am discutat această problematică de acum trei luni de zile. Am înţeles că poate a fost sfârşitul de an, poate a fost începutul de an, dar nu înţeleg atunci când nu se respectă o decizie. Tocmai de aceea le-am atras atenţia într-un mod plăcut colegilor din instituţiile deconcentrate, în special cele care au atribuţiuni de control să ducă la îndeplinire deciziile pe care le luăm împreună. Au fost decizii luate împreună, nu a comentat nimeni data trecută, aşa că nu înţeleg de ce nu au fost îndeplinite”, a precizat Claudiu Teodorescu.
Nemulţumiri comune
Cu câteva zile în urmă, senatorul Dian Popescu, preşedintele PNL Gorj, dar şi Ion Călinoiu, preşedintele executiv al PSD, au atras atenţia asupra aceluiaşi aspect. “Fac controale haotice asupra mediului de afaceri! Parcă au înnebunit!”, a declarat liderul PNL Gorj, nominalizând Garda Financiară, Garda de Mediu, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor. De asemenea, acesta a susţinut că a primit numeroase sesizări de la patronii de firme mici şi mijlocii din judeţ, care s-au plâns că sunt sufocaţi cu controale peste controale.
Garda Financiară Gorj, se face că plouă!
“Sunt echidistant faţă de toţi, nu este vorba de o persoană anume, când am de spus ceva spun fără nicio problemă. Am solicitat să îmi prezinte, până acum, colegilor de la Garda Financiară, un cuantum al amenzilor date pe anul trecut, în funcţie şi de agenţii economici pe care i-au verificat. Încă nu a ajuns acest raport la mine, o să mai aştept câteva zile dacă nu o să ajungă o să merg eu să mi-l iau de acolo”, a adăugat Teodorescu.
Atât şeful DSVSA Gorj, Ion Iliuţă, cât şi şefa CJPC Gorj, Daniela Michi, nu s-au simţit însă vizaţi de afirmaţiile prefectului cu privire la lipsa totală în ceea ce priveşte consilierea şi prevenţia agenţilor comerciali. „Nu cred că a fost neapărat o dojană din partea prefectului. În perioada sărbătorilor de iarnă, controalele au fost mai multe. Noi încercăm să facem prevenţie. Consiliem comercianţii, le dăm sfaturi”, a spus Daniela Michi, şefa CJPC Gorj
Din luna octombrie a anului trecut reprezentantul Guvernului în teritoriu solicita însă acest lucru instituţiilor cu atribuţii în control.
Andrada Bărăitaru