Prefectul la prima încercare – Călinoiu, într-o mină şi o carieră, după 5 ani de absenţă

300

Eveniment inedit joi după-amiaza la Exploatarea Minieră de Carieră(EMC) Motru. Asta, urmare a dorinţei prefectului judeţului, Claudiu Teodorescu, de a vizita pentru prima oară o carieră şi o mină din Gorj. Teodorescu a dorit să vadă cum se lucrează efectiv în mineritul gorjean, vrând să discute la locul de muncă cu cei care prestează în acest domeniu. Ion Călinoiu, şeful judeţului Gorj, l-a însoţit pe tânărul prefect, mai ales că nici el nu a mai intrat într-o mină ori într-o carieră în ultimii cinci ani de zile. Să nu uităm că şefii “portocalii” ai mineritului gorjean nu au vrut ca Ion Călinoiu să pătrundă pe terenul lor, orice încercare a şefului judeţului de a discuta despre minerit fiind contracarată, la momentul respectiv, din Consiliul Judeţean.

Directorul EMC Motru, Vasile Râbu, dar şi ceilalţi şefi din subordine, dar şi unii dintre sindicalişti, i-au întâmpinat joi după ora 12.30 pe prefectul Teodorescu şi pe Ion Călinoiu, ambii dornici să viziteze Cariera Roşiuţa şi Mina Ploştina. Toţi vizitatorii au îmbrăcat cizme şi haine specifice pentru coborârea în mină şi pentru intrarea în perimetrul carierei, tuturor făcându-li-se în prealabil un instructaj de protecţia muncii. Directorii de la Divizia Minieră a CEO, şi reprezentanţii administraţiei au lăsat astfel costumele pentru salopetele de miner şi pentru căştile albe. Până la intrarea în subteran s-au făcut declaraţii de presă, ziariştii nevând acces în Mina Ploştina şi în incinta Carierei Roşiuţa. “Pentru că nu am fost niciodată într-o carieră de subteran sau în una de suprafaţă, am vrut să vin aici. Am dorit să văd care sunt condiţiile şi ce fac locuitorii judeţului nostru care lucrează în acest domeniu(n.r. în minerit). (..) Ţinând cont de faptul că mâine(n.r. astăzi) va fi o sărbătoare la Motru, nu puteam să merg acolo să discut cu domniile lor ori să le transmit un mesaj nefiind niciodată într-o carieră de subteran ori de suprafaţă”, a declarat prefectul Claudiu Teodorescu.

Şeful judeţului, interesat de viitorul minelor de subteran
Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean, s-a arătat preocupat de viitorul subteranului din Motru. “Activitatea din minerit, fiind în plină reorganizare, reprezintă de fiecare dată o preocupare a administraţiilor locale. (..) Ne interesează şi vrem să vedem foarte clar ce se întâmplă cu subteranul, fiind în plină reformă şi cu o viaţă redusă de până în 2013, după cum se aude. Dacă se va lua o măsură ne interesează ca închiderile de mină să fie o acţiune cu profundă responsabilitate ca să nu ne trezim că se sparge capacul de la mină şi vedem că se fură fier vechi. Este astfel vorba despre o documentare pur şi simplu la faţa locul ca de aici înainte, că am ajuns în ceasul al 12-lea privind timpul de exploatare, să luăm măsuri pregătitoare ca după noi să nu rămână deşert, pustiu ci o zonă redată gorjenilor, ca cei ce sunt generaţia nouă să facă o treabă bună pe aceste locuri”, a menţionat Ion Călinoiu. În ce priveşte accesul său într-o carieră sau într-o mină, Călinoiu a subliniat lipsa de comunicare existentă între conducerea judeţului şi foştii şefi din minerit şi energie. “Nu am mai fost într-o carieră, nu că nu aş fi avut accesul, a fost o problemă legată de comunicare cu conducerile din minerit şi energie. Vă aduceţi aminte că în Consiliul Judeţean de câte ori solicitam să mi se facă o informare era ori vagă, ori era pasată iar când aveam întâlniri veneau directori din eşalonul doi.. Astfel, sunt cam 5 ani de zile de când nu am mai pătruns în minerit, am fost însă, an de an, cu sau fără vrerea unora sau a altora, la ceea ce a însemnat sărbătoarea mineritului. Mâine(n.r. vineri) ne ducem cu mai multă deschidere în minerit că acum vedem pe viu cum stau lucrurile, nu este lipsit de interes şi faptul că ne dăm nouă o notă de optimism şi de speranţă pentru o activitate viitoare”, a declarat Călinoiu.

Primarul Hanu, alături de grupul de vizitatori
În grupul condus de către directorul EMC Motru, Vasile Râbu, a făcut parte şi primarul municipiului Motru, Dorin Hanu. Şi acesta a îmbrăcat echipamentul necesar pentru coborârea în subteran. La finalul vizitei, cei doi oficiali au dat asigurări că vor menţine o relație de încredere și implicit de sprijin în baza unui dialog permanent cu reprezentanții EMC Motru dar și cu celelalte unități miniere din județul Gorj. În ce priveşte concluziile trase la sfârşitul vizitei acestea au legătură cu “necesitatea adaptării legislației în domeniu, în funcție de realitățile existente pe frontul de lucru, în acest sens urmând a fi trimise documentații la Guvernul României din partea celor două instituții pentru identificarea de soluții, dar și reactualizarea colaborării dintre autoritățile publice locale, Consiliul Județean Gorj și Instituția Prefectului”.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here