Prefectul de Gorj: “Nu este posibil să laşi peste 20 de familii fără gaze! Este ilegal”

1309

Prefectul de Gorj, Corneliu Răducan – Morega a fost sesizat în legătură cu situaţia disperată a peste 20 de familii cărora li s-au tăiat gazele, în urmă cu opt zile, de către Distrigaz, la cererea unui vecin care reclama că ţeava principală îi trece prin apartament. “Din motive de securitate a trebuit să oprim gazele. Am respectat legea”, a declarat un reprezentant al Distrigaz. Problema este că suntem în stare de alertă iar blocarea accesului la utilităţi încalcă legea.

“Analizez această situaţie, nu este posibil să laşi peste 20 de familii fără gaze. Vedem care este soluţia şi de ce s-a ajuns până aici”, a declarat în urmă cu puţin timp, prefectul Răducan.

Ce prevederi legale au fost încălcate de Distrigaz

Operatorii rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, precum și cei ai sistemelor de apă și canalizare, nu au dreptul să deconecteze sau debranșeze niciun client de la rețele pe durata stării de alertă, aceeași obligație fiind impusă și operatorilor de salubritate.

Măsura este prevăzută în OUG nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

“Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă. Pe perioada stării de alertă, operatorii de apă, canal și salubritate asigură continuitatea furnizarea serviciilor de utilități respective, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”, stipulează actul normativ citat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here