Prefectul copy-paste ! – Liviu Andrei, acuzat de plagiat

252

deschidereFostul pedelist Liviu Andrei, cel care ocupă faptic scaunul de prefect al judeţului Gorj, şi ex-liberalul Victor Banţa, cel care ar trebui să fie pe acest fotoliu printr-o hotărâre judecătorească executorie, se contrează din nou.

Totul, după ce prefectul-profesor Andrei a fost prins copiind. Nu este vorba însă despre copierea la vreun examen, ci de extragerea unor fragmente, cuvânt cu cuvânt, dintr-o strategie realizată de fosta echipă a Prefecturii Gorj, condusă de Victor Banţa. Fostul prefect îl acuză astfel de plagiat pe Liviu Andrei şi susţine că îl va da pe acesta în judecată pentru fapta, de condamnat.

Un nou scandal mocneşte în Prefectura Gorj. Asta după ce o carte publicată de prefectul Liviu Andrei s-a depistat că nu a fost întocmită, în totalitate, după ştiinţa înaltului funcţionar public. Mai mult, acesta este acuzat că a preluat bucăţi întregi dintr-o strategie realizat de fosta echipă aflată la conducerea Prefecturii Gorj până în martie 2009, mai exact în perioada 18.04.2008 – 27.02.2009 când s-a implementat Cadrul Comun de Autoevaluare şi ISO 9001:2008 în Instituţia Prefectului. Acuzele sunt însă reale, la o simplă răsfoirea a cărţii şi a studiului, pasaje întregi din munca echipei lui Victor Banţa regăsindu-se în cartea intitulată “Managementul strategic al administraţiei publice şi al proiectelor europene”, semnată de conferenţiarul universitar doctor Liviu Andrei. Cartea a fost publicată la Timişoara, la editura Mirton, în 2009.

Se bănuieşte că Liviu Andrei a realizat acest volum, uzând şi de practica ,,copy-paste”, pentru că ar fi vrut să urce, rapid, în gradul de profesor universitar, pe disciplina educaţie fizică şi sport, fapt ce nu se putea face fără câteva cărţi publicate, la activ. Cartea are 110 pagini şi nu are nimic în comun cu specializarea didactică a actualului prefect.

Capitolul 2 din carte, primul copiat

coperta carteFragmentele care au fost preluate din strategia echipei lui Victor Banţa au fost puse în carte chiar la capitolul doi, acolo unde probabil pe conferenţiarul universitar l-a lăsat, prima dată, inspiraţia. Astfel, capitolul intitulat ,,Strategia Instituţiei Prefectului judeţului Gorj în domeniul calităţii”, este identic cu ,,Strategia calităţii” realizată cu doi ani în urmă de echipa de la Prefectura Gorj.

Nici măcar o virgulă nu a fost schimbată în acest caz, iar la bibliografie nu apare deloc de unde s-au preluat informaţiile. “Eu preiau ce vreau de unde vreau. Pot să fac asta. Pot să iau fragmente din orice”, a explicat prefectul Liviu Andrei, atunci când a fost informat că a plagiat pentru cartea sa. Nu îl contrazicem dar menţionăm că aceste lucruri se fac dacă sunt menţionate la bibliografie, lucru absent la finalul volumului.

Chestionar inspirat

Publicarea în carte a unui chestionar, îl lasă din nou fără inspiraţie pe prefectul Liviu Andrei care, în aceiaşi carte, preia din nou câteva anexe din lucrarea la care au muncit foştii funcţionari publici din instituţie, cu un an mai devreme.

Aceste lucruri demonstrate nu îl scapă pe Liviu Andrei de acuzaţia de furt intelectual pe care o vor adresa în instanţă cei 7-8 membrii ai echipei Prefecturii Gorj din perioada aprilie 2008-martie 2009.

Banţa cere documentele de la Prefectură

Informat despre asemănările izbitoare depistate în cartea prefectului Liviu Andrei şi strategia elaborată de echipa sa în 2008, Victor Banţa susţine că va solicita şi Prefecturii Gorj documentele în cauză pentru a se edifica. “Îl voi acţiona în instanţa de judecată pe prefectul Liviu Andrei pentru plagiat dacă se constată că într-adevăr a preluat cu copy-paste pasaje din munca fostei mele echipe. Oricum dânsul este profesor de educaţie fizică şi sport, motiv pentru care nu înţeleg motivul pentru care a scris această carte. Sunt însă consternat, nu mă aşteptam la aşa ceva”, a declarat Victor Banţa.

Andrei: “tipul, efectiv, a luat-o razna”

Întrebat cum răspunde acuzaţiei de plagiat pe care o face Victor Banţa, Liviu Andrei a răspuns: “tipul, efectiv, a luat-o razna. Este dus de acasă şi cred că rău de tot”.

Banţa, în schimb, consideră că, prin fapta sa, prefectul Liviu Andrei i-a recunoscut eficienţa sa pe care a avut-o ca prefect.

Litigiul dintre cei doi, este deocamdată doar la nivel verbal, dar Victor Banţa susţine că, în scurt timp, va transforma totul într-o acţiune în instanţă, actualul prefect fiind acuzat de plagiat.

Şoferul, scribul lui Andrei?!

Vina pentru copierea bucăţilor ce se regăsesc în carte se vehiculează că i-ar aparţine şoferului prefectului Liviu Andrei. Acesta se pare că s-ar fi ocupat de scrierea sau copierea volumului, deoarece autorul cărţii era prea ocupat.

Anamaria STOICA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here