Prefectul Andrei şi directorul Cupă, au spus “nu” la buget

372
LIVIU ANDREIO parte a membrilor comisiei de evaluare a sumelor repartizate de la buget pentru localităţile gorjene nu au fost de acord cu felul în care se va face distribuirea sumelor pe comunele şi oraşele din judeţ. Raportul final al comisiei nu a fost semnat astfel de primarul Dorin Hanu de la Motru dar şi de prefectul judeţului Liviu Andrei şi de către şeful Direcţiei Finanţelor Publice Gorj, Ion Cupă.

În spatele refuzului de semnare al documentului de către Cupă şi Andrei se află liderul PD-L Gorj, Ionel Manţog.

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu a organizat marţi o întâlnire cu primarii din judeţ pentru a discuta felul în care va fi împărţit bugetul pe localităţi. Invitaţi au fost la discuţii şi prefectul Liviu Andrei şi directorul Finanţelor Publice Gorj, Ion Cupă, aceste demers având la bază şedinţa de Consiliu Judeţean, pentru aprobarea bugetului, ce va avea loc vineri. Călinoiu le-a explicat primarilor ce sume vor primii vineri, explicându-le că bugetul pentru judeţ este mai mic cu 10% decât cel avut anul trecut. Li s-au oferit explicaţii edililor locali care au proiecte în derulare, atât pe fonduri externe cât şi interne, pentru a se evita discuţii ulterioare aprobării bugetului. Singurul care nu a fost mulţumit de explicaţiile lui Călinoiu a fost primarul municipiului Motru, Dorin Hanu, care a motivat că este nemulţumit pentru suma ce o va primi. Acesta nu a semnat procesul verbal de la finalul şedinţei, părăsind supărat întrunirea înainte ca aceasta să se termine.
Hanu: “Am cerut 97 de miliarde de lei şi mi-au dat 15”
Primarul municipiului Motru a fost primul care a ripostat faţă de felul în care s-au distribuit banii în comisia de buget la Consiliul Judeţean. Asta deoarece, localitatea va primi prea puţini bani faţă de anul trecut când oraşul era al doilea pe lista sumelor atribuite de la buget. În 2009, criteriul folosit de conducerea Consiliului Judeţean pentru distribuirea banilor a fost numărul de locuitori şi dimensiunea localităţii. Acum însă s-a utilizat un alt criteriu, de distribuire a banilor în funcţie de proiectele aflate în derulare. “Am cerut 97 de miliarde de lei şi am primit 15. Nu este posibil aşa ceva. Anul trecut am fost pe locul 2 pe judeţ la valoarea sumelor atribuite iar acum sunt pe 13”, a declarat revoltat primarul Hanu. Se pare că şi primarul municipiului Târgu-Jiu este nemulţumit, deoarece administraţia oraşului va primi doar 21 de miliarde de lei, deşi s-a cerut cu 100 de miliarde mai mult. Cei mai avantajaţi au fost însă primarul comunei Plopşoru, care a cerut nici 8 miliarde şi i s-au aprobat 19 miliarde şi cei din Băleşti care au cerut 23 de miliarde şi i s-au aprobat 28 de miliarde.
Manţog şi-a băgat “coada”
Documentul de la finalul şedinţei nu a fost semnat nici de prefectul Liviu Andrei şi nici de şeful de la Finanţe, Ion Cupă. Prefectul a motivat că trebuie să verifice cifrele, menţionând că va semna actul miercuri. Ieri însă prefectul Andrei a anunţat că nu va mai semna documentul comisiei întrunite de Ion Călinoiu. Un gest similar a făcut şi Ion Cupă, şeful Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj. În spatele acestor refuzuri, se bănuieşte că s-ar afla Ionel Manţog, pedelistul care a vrut să boicoteze şedinţa de buget ce va avea loc vineri.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here