Prefecții vor fi numiți politic și asumați de partide

1203

Reprezentanții Guvernului în teritoriu vor fi numiți politic și asumați de partide, după ce ordonanța de urgență privind modificarea statutului prefecților va fi adoptată în ședința de Guvern de miercuri. După aprobarea actului normativ, se vor face nominalizările pentru aceste funcții, a anunțat vicepremierul Kelemen Hunor.
„În ceea ce privește prefecții, am discutat și am luat o hotărâre: intră miercuri ordonanța de urgență privind modificarea statutului prefecților. Este un lucru important, asumat politic în programul de guvernare. Și în Constituție scrie clar că prefecții sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu. Vor deveni prefecții, din acest punct de vedere, numiți politic și asumați, așa cum este și normal și a fost din decembrie în dezbatere publică acest proiect de ordonanță. Are toate avizele, îl vom discuta în Guvern miercuri și, după ce va fi aprobată OUG, sigur putem merge mai departe cu nominalizările prefecților și subprefecților. De aceea, astăzi, nu am luat o hotărâre cine și unde va propune prefecți”, a declarat, luni, Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului.
Fotoliul de prefect al județului Gorj, ocupat din iulie 2020 de către Cosmin Pistol, este râvnit atât de PNL, cât și de Alianța USR-PLUS.
„Posturile de prefect depind de pondere. Avem 55%, iar PNL va avea 23 de prefecți și 47 de subprefecți, USR-PLUS va avea 14 prefecți și 28 de subprefecți, iar UDMR va avea cinci prefecți și 10 subprefecți. Trebuie să schimbăm statutul prefectului și acesta să fie cu adevărat reprezentant al Guvernului.
Prefectul va fi demnitar public. Într-o săptămână sau două vom finaliza evaluările și ulterior vom avea și numirile prefecților”, a spus Ludovic Orban, președintele PNL.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here