Prefecţii din trei judeţe oltene au dispus măsuri urgente pentru limitarea fenomenelor meteo periculoase

126

Prefecţii judeţelor Gorj, Dolj şi Mehedinţi au dispus, ieri, măsuri urgente pentru limitarea unor fenomene meteo periculoase. Asta ca urmare a Codului galben instituit pentru unele râuri din bazinele hidrografice ale judeţelor Dolj în intervalul 25-27 februarie, precum şi instituirea Codului portocaliu pe unele cursuri de ape din judeţele Gorj şi Mehedinţi.

Astfel, de la începutul săptămânii, prefecţii judeţelor amintite, în calitate de preşedinţi ai Comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, au dispus autorităţilor administraţiei publice locale din unităţile administrativ – teritoriale amplasate în bazinele hidrografice cu riscuri de producere de viituri, creşteri de debite şi niveluri, să ia măsuri de informare a populaţiei şi de supraveghere permanentă a cursurilor râurilor pentru a acţiona operativ în eventualitatea producerii unor situaţii de urgenţă.

Alertă portocalie la Gorj
Cod portocaliu, începând de, marţi dimineaţă pe râurile: Motru – s.h. Broşteni (jud. Mehedinţi), Coşustea – s.h. Corcova (jud. Mehedinţi) şi pe pârâul Orlea – s.h. Celei (jud. Gorj). Hidrologii spun că odată cu instituirea Codului Portocaliu, există riscul de viituri majore, generatoare de revărsări importante care pot duce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. Potrivit MAI „pentru gestionarea unor astfel de situaţii generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, prefecţii au activat Grupurile de suport tehnic, constituite în cadrul fiecărui Comitet judeţean din reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, Agenţiei de Protecţie a Mediului, Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, unităţilor teritoriale ale Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare, ale SC Hidroelectrica SA, Regiei Naţionale a Pădurilor, precum şi ai Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos”.

Zonele cu risc, în atenţia specialiştilor grupurilor de suport tehnic
În condiţiile creşterilor de debite prognozate a se produce începând de marţi, specialiştii Grupurilor de suport tehnic se vor deplasa în zonele considerate cu risc de producere a unor inundaţii. Până în prezent datorită precipitaţiilor abundente s-au produs mai multe alunecări de mal în Gorj, de asemenea inundarea unor suprafeţe reduse de teren agricol din luncile bazinelor hidrografice ale judeţelor Dolj şi Mehedinţi, fără a fi afectate gospodăriile populaţiei.
Aceste fenomene sunt caracteristice pentru perioada de topire accelerată a stratului de zăpadă, urmare a creşterii temperaturii aerului şi pe fondul ploilor abundente.
Situaţia hidrometeorologică în judeţele menţionate mai sus este monitorizată în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră. În celelalte judeţe din regiunile sudice, care se află până miercuri sub atenţionarea meteorologică de tip cod galben, nu au fost semnalate, până în prezent, situaţii de urgenţă drept urmare a fenomenelor meteorologice manifestate”, precizează MAI.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here