Precum mentorul său – Pedelistul Gavrilescu vrea iar la Curtea Constituţională

93

deschidereÎn timp ce sindicatele şi opoziţia politică se “luptă” pentru declararea ca neconstituţionale a legilor care prevăd tăierea salariilor şi impozitarea pensiilor, democrat-liberalul Dan Gavrilescu, împreună cu ceilalţi foşti directori din cadrul Complexului Energetic Turceni, trimişi în judecată pentru o fraudă adusă complexului de cinci milioane de euro, consideră că procurorii anticorupţie din Târgu-Jiu au încălcat Constituţia în anchetarea lor.

Pentru a doua oară, inculpaţii din acest dosar, cinci la număr, printre ei şi Dan Gavrilescu, au cerut suspendarea cauzei prin invocarea de excepţii neconstituţionale. La fel a făcut la începutul anului şi mentorul lor, Ionel Manţog.

Doi ani a stat la Curtea Constituţională dosarul privind frauda de cinci milioane de euro adusă de cinci directori Complexului Energetic Turceni, pentru judecarea excepţiilor de neconstituţionalitate invocate în timpul anchetei de către inculpaţi. În iunie 2009, judecătorii Curţii au decis că nu s-a încălcat nicio prevedere constituţională în acest caz. Cel care a cerut suspendarea judecării în 2007 a fost Dan Gavrilescu, fost director comercial la Turceni şi lider al organizaţiei de tineret a PD-L Gorj. Doi în care judecătorii Tribunalului Sibiu au fost blocaţi privind judecarea cauzei. Nici nu s-a întors bine dosarul de la Curtea Constituţională, că un alt inculpat din acest dosar, Vasile Boca a invocat aceleaşi excepţii de neconstituţionalitate. Evident, totul în scopul de a nu lăsa magistraţii să pronunţate o soluţie în acest dosar. “Amână pronunţarea cauzei la 27.10.2010 cu privire la excepţiile de neconsituţionalitate invocate de inculpatul Boca Vasile şi acordă termen de judecată pentru audierea inculpaţilor la 10.11.2010”, au decis judecătorii la termenul din 13 octombrie 2010.

Cu doar câteva luni în urmă, tot magistraţii Tribunalului Sibiu constatau: “În baza art. 332 alin. 1 C.p.p. raportat la art. 197 alin . 2,3 C.p.p. respinge excepţia nulităţii absolute a urmării penale invocată de inculpatul Gavrilescu Dan”.

Prejudiciu de 5 milioane de euro

În 2007, Dan Gavrilescu, director comercial, Nicolae Simionescu, director general, Gabriel Bâgu, director economic, Vasile Boca, şeful Biroului Juridic şi Ovidiu Bălăcescu, şeful serviciului de achiziţii – servicii din cadrul Complexului Turceni au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA pentru încredinţarea către trei firme, fără licitaţie, a serviciilor de transport cărbune. Cele trei firme care au fost desemnate să asigure transportul de cărbune auto la Complexul Energetic Turceni au semnat contractele pe fondul grevei CFR Marfă. Aceasta a fost găselniţa conducerii Complexului pentru a elimina, de fapt, CFR-ul din competiţie. Cei cinci directori au acceptat în locul CFR-ului firme de apartament care nu şi-au îndeplinit comenzile nici măcar 50% din cât promiseseră. De asemenea, utilajele pentru a transporta cărbunele, lipseau.

Toată afacerea a fost bine gândită. Astfel, în baza scrisorii de intenţie venite din partea unei firme cărei i-a fost încredinţată apoi lucrarea, directorul comercial Dan Gavrilescu şi şeful Serviciului de Achiziţii Ovidiu Bălăcescu întocmesc un raport prin care arată avantajele economice ale transportului auto a cărbunelui comparativ cu transportul pe calea ferată. În 16.06.2005, directorul general de atunci, Nicolae Simionescu aprobă raportul şi dispune negocierea cu o singură sursă, deşi la Oficiul Registrului Comerţului erau înregistrate în acel moment 374 de firme în funcţiune care aveau ca obiect de activitate „transporturi rutiere de mărfuri”.

În următoarea zi, comisia de negociere şi reprezentantul firmei Elmerom, în documente Constantin Moşilă, deşi ulterior s-a constatat că acesta nu a participat la negociere fiindu-i falsificată semnătura, au stabilit un preţ de 82.000 de lei vechi/tonă. Negocierea nu a existat pentru că preţul propus de firma Elmerom a şi fost acceptat cu uşurinţă de reprezentanţii Complexului. De aici Elmerom a subînchiriat serviciile la alte firme din sfera Partidului Democrat Liberal.

Prin atribuirea prin negociere directă a acestor contracte celor trei firme, Complexul Energetic Turceni a produs o gaură de cinci milioane de euro, prin cantităţile de cărbune transportat efectiv de aceste societăţi.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here