Frate cu ceapa şi usturoiul, prazul este iubit pentru aroma sa mai delicată şi mai dulce decât a cepei verzi, de exemplu. Este o legumă pe care o consumăm mai degrabă gătită decât crudă, şi ar trebui să încercăm să schimbăm acest lucru. Tulpina şi frunzele se folosesc de la această legumă ce provine din zona Mediteraneeană, dar care este astăzi şi unul dintre simbolurile naţionale ale Ţării Galilor, graţie unei pomeniri din scrierile lui William Shakespeare.
Proprietăţile de bază
Ce conţine prazul? Manganul este nutrientul cel mai întâlnit, urmat de vitamina C, fierul, acidul folic, potasiul şi vitamina B6.
La ce e util – ajută la scăderea colesterolului, reduce riscul apariţiei cancerului de colon şi de prostată (însă consumat cel puţin de două trei-ori pe săptămână, câte 150 de grame), stabilizează nivelul de zahăr din sânge.
Cele mai utile întrebuinţări culinare
În bucătăria românească, prazul este ultraîntrebuinţat pentru mâncarea de praz cu măsline, cu mult sos de roşii. Nu e cea mai sănătoasă variantă, deşi nu este nici de ocolit. Cu toţii ştim şi că prazul cu măsline este unul dintre cele mai consumate feluri de mâncare în perioadele de post. Ştiaţi însă că în alte bucătării internaţionale frunzele de praz nu sunt prea iubite şi prin urmare nu se consumă?
Prazul poate fi folosit mai des proaspăt, cel puţin mărunţit, şi poate fi aruncat în bolul de salată, de exemplu. El mai este folosit în unele bucătării pentru prepararea unei delicioase supe-crema rece, alături de cartofi pisaţi.
Există mai multe reţete dietetice pe bază de praz, cum ar fi plăcinta de praz, ştrudelul cu praz sau pastele cu pui şi cu praz.
La ce trebuie să fiţi atenţi când cumpăraţi şi depozitaţi praz
Prazul trebuie să aibă frunzele ferme, iar partea de jos a tulpinei să fie albă şi sănătoasă. Sub nici o formă nu trebuie să fie ofilit.
Acasă, puteţi ţine la frigider maximum două săptămâni prazul, fără a-l spăla înainte. Mâncarea de praz gătită este una dintre cele mai perisabile, aşa că odată ce aţi introdus în frigider oala cu mâncarea de praz, trebuie să o consumaţi în maximum două zile.
Prazul poate fi depozitat şi la congelator, însă se recomandă să fie ţinut astfel maximum trei luni şi numai după ce a fost dat repede printr-o apă fierbinte.
Concluzie
Prazul este considerat şi un aliment cu acţiuni de detoxifiere, fiind şi diuretic. Mulţi oameni preferă prazul, în detrimentul cepei sau a usturoiului, fiindcă are aproximativ aceleaşi calităţi, însă un gust mult mai plăcut. Nu este un aliment extrem de popular, şi din cauza faptului că nu este disponibil tot anul, dar şi din cauza asocierii excesive cu mâncarea de măsline, pe care o poţi iubi sau o poţi urî. De aceea este important ca prazul să fie descoperit şi de sine stătător şi consumat chiar crud.
Cristina Răscol