Prăznuirea Sfântului Cuvios IRODION la Mănăstirea Lainici

469

În Duminica a patra de la Sfintele Paște, pe 3 mai, Mănăstirea Lainici a îmbrăcat veșmântul negrăit al Luminii necreate a lui Dumnezeu, cu prilejul prăznuirii Sfântului Cuvios Irodion, ocrotitorul străvechiului aşezământ monahicesc, unde se găsesc la loc de cinste și sfintele moaşte ale celui pe care Sfântul Episcop Calinic de la Cernica îl numea «Luceafărul de la Lainici»!

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de înalți ierarhi, preoţi şi diaconi, dintre care amintim pe: ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, cel care a fost aici stareț și care a început zidirea bisericii celei noi a mănăstirii, iar după mai bine de 20 de ani a venit să slujească în această zi sfântă, ÎPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Părinte Nicodim, Episcopul Strehaiei și Severinului, PS Părinte Visarion, Episcop la Tulcea și PS Părinte Emilian Lovișteanul, de la Vâlcea. Începând din 2011, de când a fost canonizat Sf. Cuv. Irodion, această zi poartă o încărcătură cu totul deosebită pentru credincioşii din Mitropolia Olteniei, iar sutele de pelerini veniți din toată țara  au pregustat frumusețea unei sărbătiori cum rar s-a văzut în Defileul Jiului!

“Durerea în veșnicie este îndepărtarea de la Dumnezeu în viața aceasta”
În cuvântul său de aleasă și emoționantă luare aminte, ÎPS IOAN a ținut să spună că: “Am venit aici cu îngăduința și binecuvântarea Părintelui Mitropolit al Olteniei, IRINEU, și încerc a rosti un cuvânt de învățătură, după mai bine de 20 de ani de când am plecat de aici”! În cuprinsul cuvântului său, Mitropolitul Banatului a evocat semnificația Pericopei Evanghelice a Duminicii acesteia, pornind de la faptul că: “Durerea în veșnicie este îndepărtarea de la Dumnezeu în viața aceasta, de aceea, noi trebuie să ne responsabilizăm de ceea ce ne dăruiește nouă Dumnezeu! Fotografie0180_001Iată, câte daruri avem de la Dumnezeu și nu le păstrăm cum ni se cere nouă în Sfânta Evanghelie. Slăbănogul din Evanghelia de zi este acuzat de către semenii săi, de ce și-a luat patul său într-o zi de sabat. Dar, Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu este deasupra sărbătorii, deasupra timpului și El este Acela care poate face minuni în orice clipă cu fiecare dintre noi, în lumea aceasta, și în zile de sărbătoare, și în zile rânduite de a trudi. Dacă oamenii din vremea aceea așteptau un înger ca să vină din când în când la «scăldătoarea oilor», iată că de data aceasta, n-a venit din înaltul cerului un înger, ci, Însuși Fiul Lui Dumnezeu! Iubiți credincioși, boala de care suferea omul până la venirea Lui Hristos era moartea! Această boală care îi cuprinsese pe toți oamenii de la Adam, această afecţiune a venit ca s-o vindece Hristos în apa Iordanului, nu doar la scăldătoarea din Ierusalim. Mântuitorul Hristos a venit ca să ne ridice pe toți din «mormântul timpului», și ne-a așezat pe toți pe «aripa veșniciei»! Dar, odată ridicat din «mormântul timpului» și așezat pe «aripa veșniciei», spune, frate creștine, pe care «aripă a veșniciei» te afli astăzi? Pe o «aripă a veșniciei» a pierzării, a durerii sau pe «aripa veșniciei» care te duce la bucuria Împărăției Lui Dumnezeu? Acum, Hristos, prin Învierea Sa, ne-a așezat pe fiecare pe «aripa veșniciei», însă, depinde de noi, pe care «aripă a veșniciei» dorim să călătorim spre bucuria Împărăției Lui Dumnezeu! Să rânduiască Bunul Dumnezeu ca toți cei care sunt aici, pe toți cei care îi aveți la casele frățiilor voastre, să-i luați de mână și să-i așezați pe «aripa veșniciei» care duce la Raiul bucuriei Lui Dumnezeu”, a accentuat vorbitorul!

“Să vă aducă Dumnezeu, mereu, din toate părțile, în acest «cuib duhovnicesc» care este Mănăstirea Lainici”
În încheierea cuvântului său, Mitropolitul Banatului a spus: “Mai sunt și azi oameni care nu simt puterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, aici, pe pământ! Trebuie să le deschidem tuturor «ochii minții», ca să vedem lucrarea Lui Hristos, Care face minuni, astăzi, pe pământ, cu fiecare dintre noi! Hristos a vindecat acel om, bolnav de 38 de ani, ridicându-l din suferința lui. Spune, frate creștine, cine ți-a dat mâna în dimineața aceasta, ca să te ridici din patul tău? Ți-ai pus vreodată întrebarea, cine te-a ridicat din așternutul tău în dimineața aceasta? Hristos, iubiți Fotografie0174_001credincioși, Hristos este Acela Care ne-a întins mâna fiecăruia dintre noi, în dimineața aceasta, și în fiecare dimineață, de când ne-am născut! El ne-a deschis pleoapa ochilor ca să vedem raza de soare, și tot El ne-a ridicat ca să pășim în lumea aceasta, să muncim și să-L lăudăm pe El, cât vom fi aici, pe pământ! Întindeți-vă mâna în fiecare dimineață, când vă treziți, fiindcă Hristos este lângă frățiile voastre, gata să vă ridice din așternuturile frățiilor voastre, din durerile și din necazurile pe care le aveți! Hristos ne dă astăzi o poruncă și ne spune tuturor: «Lăsați-Mă să vă vindec, lăsați-Mă să vă înviez, lăsați-Mă să fiu cu voi, fiindcă mâna Mea este întinsă către fiecare pământean care privește la albastrul infinit al cerului Lui Dumnezeu»! Dumnezeu să vă întăreacă pe toți, și pe familiile frățiilor voastre, și să vă aducă Dumnezeu, mereu, din toate părțile, în acest «cuib duhovnicesc» care este Mănăstirea Lainici! Văd aici, printre dumneavoastră, un om cu care am săpat prima lopată de pământ, când am pus temelie la biserica aceasta! Frate Ilie, Dumnezeu să-ți dea sănătate, pentru că ești printre puținii oameni care mai trăiesc de la clipa când s-a făcut prima săpătură la biserica aceasta ridicată aici, în munți, spre Slava Lui Dumnezeu! Iată, avem bucuria, astăzi, să facem și pomenirea Starețului Irodion, un om sfânt, care a stat și el o vreme de strajă, aici în munți, în această bisericuță veche! Mă bucur că după canonizarea Sfântului Stareț Irodion, vestea lui s-a dus peste tot în țară! Și în părțile în care trăiesc acum, ale Banatului, chiar când mă îndreptam spre locul acesta, m-a sunat un preot și mi-a spus: «Părinte, nu cumva ați putea obține o părticică de sfinte moaște, ca să le aduceți și în părțile Banatului?». Iată, că lumina aceasta a Lui Hristos, ne luminează în tot spațiul nostru românesc! Dumnezeu să ne îmbrace pe toți în Lumină, și să fim Lumină în această viață trecătoare! HRISTOS A ÎNVIAT”!

“Sfinții sunt în Împărăția Lui Dumnezeu și tot timpul, ei ne trimit căldura spre noi”
La rândul său, în cuvântul mai scurt de învățătură, dar plin de adâncă trăire duhovnicească, ÎPS Părinte IRINEU, Mitropolitul Olteniei a spus că: “Dumnezeu a făcut să fim astăzi, în această sfântă mânăstire, pentru a prăznui pe unul dintre părinții noștri și rugător înaintea Lui Dumnezeu, Sfântul Cuvios Irodion”, iar după aceea, referindu-se la minunea săvârșită de către Mântuitorul Iisus Hristos, prin vindecarea slăbănogului bolnav de 38 de ani, noi nu trebuie să uităm niciodată că: “În fiecare sfânt este Mântuitorul Hristos și ori de câte ori sărutăm icoana sfântului, îi sărutăm sfintele moaște, noi Îl îmbrățișăm și Îl sărutăm pe Mântuitorul Hristos și El ne îmbrățișează pe noi. Așadar, sfinții sunt în Împărăția Lui Dumnezeu și tot timpul, ei ne trimit căldura spre noi, Lumina Duhului Sfânt, care se împărtășește din Preasfânta Treime, se împărtășește și prin sfinții săi și ajunge până la noi, prin lucrarea Lui Dumnezeu și prin mijlocirea sfinților. Mulțumim Lui Dumnezeu în această zi sfântă, mulțumim Sfântului Irodion, care ne-a ales pe noi, aceștia, cu greșelile și cu păcatele noastre, ca să îl cinstim cu adevărat, ca să îl preamărim în cântări de laudă, în aceste zile sfinte. De asemenea, mulțumim Bunului Dumnezeu pentru ziua de astăzi, mulțumim celor care au răspuns invitației noastre! Mulțumim tuturor, și părinților de aici, Părintelui Stareț Ioachim, tuturor celorlalți părinți care prin strădania lor țin candela aprinsă în această mănăstire. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dea tuturor pace și bucurie și să plecăm de aici încărcați sufletește de Harul Presfântului Duh și de rugăciunile Sf. Cuv. Irodion, ocrotitorul acestei sfinte mănăstiri! HRISTOS A ÎNVIAT”!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here