Prăpăd la Novaci

761

O viitură de câțiva metri produsă ieri dimineață pe râul Gilort a făcut prăpăd la Novaci, unde autoritățile au dispus evacuarea câtorva sute de persoane. Localnicii care își au casele pe malul râului au fost nevoiți să plece de aici înainte de a fi prea târziu, după ce debitul râului a crescut de câteva ori, digul de protecție fiind rupt de apele învolburate. Totul s-a produs după ce în zonă a plouat foarte mult, iar râul a preluat toate precipitațiile căzute pe versanți, pâraiele de munte devenind și ele adevărate râuri în această perioadă. De altfel, toate râurile dintre Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea și-au mărit debitele de câteva ori și au creat probleme, toată zona fiind sub avertizare de cod roșu de inundații după ploile care au căzut fără oprire în ultima perioadă.
20140729_141902Localnicii de pe Valea Gilortului, așa cum este cunoscută zona afectată ieri de viitura din Novaci, s-au trezit ieri nu doar cu apa foarte mare, ci și cu jandarmii și polițiștii care le-au bătut la ușă pentru a le cere să își părăsească în grabă casele întrucât exista riscul producerii unei noi viituri, iar pericolele erau incalculabile. Apa a rupt tot ce a întâlnit în cale, arborii au fost smulși din rădăcini, iar casele localnicilor ar fi fost spulberate dacă viitura ajungea până la ele. Surpriza cea mai mare pentru reprezentanții forțelor de ordine a fost însă aceea de a constata că localnicii nu se lăsau duși de acasă, aceștia dorind să rămână aici în continuare. Cei mai mulți îşi făceau griji pentru animalele din curte și se temeau să nu fie călcați de hoți, o parte dintre ei refugiindu-se pe dealurile din vecinătate pentru a reveni în siguranță acasă la momentul potrivit.
Pompierii mobilizați în zonă au intervenit pentru a evacua apa din unele curți, dar și pentru a consolida o zonă din digul de protecție a Gilortului, malul fiind aproape de a se surpa, datorită eroziunii, ceea ce ar fi fost egal cu o catastrofă. Autoritățile s-au mobilizat la maximum, ceea ce i-a făcut pe bătrâni să își amintească de 1964, anul în care o viitură aproape la fel de mare a măturat atunci calea ferată ce traversa zona. Apa era și atunci la fel de multă după o perioadă extrem de bogată în precipitații, nici la vremea respectivă și nici acum nefiind înregistrate victime omenești, ci doar pagube materiale.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.