Praktiker și-a închis magazinul de la Târgu-Jiu, angajații s-au mutat la concurentul Dedeman

976

Retailerul de bricolaj Praktiker România și-a închis, săptămâna trecută, unitatea de la Târgu-Jiu, ultima intrată în rețea în urmă cu doi ani. Deși se dorea ca investiția de 1,5 milioane euro să se dezvolte în următorii ani, conducerea societății a concluzionat recent că unitatea de la Târgu-Jiu nu a dovedit suficient, de vină fiind locația nepotrivită. La Praktiker Târgu-Jiu au fost angajați, la deschiderea din 2014, 40 de salariați, numărul acestora scăzând însă simțitor anual. După închiderea magazinului, angajații Praktiker au fost preluați, în cea mai mare parte, de către Dedeman Târgu-Jiu, unitate în plină dezvoltare. De altfel, la Dedeman Târgu-Jiu angajații au salarii consistente, dar în funcție de serviciul făcut, bonuri de masă și chiar tichete de vacanță.

Deschiderea magazinului Praktiker din Târgu-Jiu, în septembrie 2014, a reprezentat atunci și prima inaugurare a unui magazin de bricolaj sub conducerea lui Ömer Süsli, omul de afaceri care a achiziționat, la începutul anului 2014, operațiunile locale ale nemților cu același nume, companie care s-a confruntat cu probleme pe mai multe piețe din regiune. Retailerul de bricolaj preluase în chirie o suprafață de 4000 de mp, unde a funcționat anterior supermarketul Interex, făcând acolo o investiție de circa 1,5 milioane euro. De altfel, pentru inaugurarea acestui magazin conducerea Search Chemicals, companie condusă de omul de afaceri Ömer Süsli, și acesta personal, a fost prezent la Târgu-Jiu. Retailerul de bricolaj avea, cu investiția de la Târgu-Jiu, 28 de astfel de magazine, dar acum a rămas cu 27 în 23 de orașe, dintre care trei în proprietate (Piatra Neamț, Focșani și Galați), iar restul de 24 sunt cu chirie.

Se dă vina pe locație și pe șomeri
“Am închis săptămâna aceasta (săptămâna trecută-n.r.) magazinul din Târgu-Jiu. A fost un test, pe un model mai mic care nu a dovedit, și acum l-am închis. Locația nu a fost potrivită în acest caz. Deocamdată, nu am (în plan – n.r.) niciun alt magazin care urmează să fie închis, totul depinde de negocierile pe care le avem cu proprietarii. Problema este nivelul chiriilor. Încercăm să negociem chiriile cu toți proprietarii”, a spus, pentru Profit.ro, directorul general al Praktiker România, Isabelle Pleska.
“Am analizat cu atenție performanțele magazinelor pe care le deținem și am ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să închidem spațiul comercial din Târgu Jiu, un oraș în care nivelul de șomaj este foarte ridicat, ceea ce conduce, implicit, la o putere de cumpărare mai scăzută”, a declarat Isabelle Pleska și pentru WALL-STREET.RO. Declarațiile vin însă în contradicție cu felul în care funcționează concurența Praktiker la Târgu-Jiu, magazinul Dedeman crescându-și numărul de salariați, dar și numărul de produse din ce mai variate. De altfel, angajații Praktiker sunt acum salariați ai Dedeman.

Magazinul de la Târgu-Jiu, sub pază
În ce privește ce a lăsat în urmă Praktiker, pentru că o parte din marfă a rămas în magazinul din Târgu-Jiu, acesta a rămas sub pază permanentă, în interior lucrându-se acum la contabilizarea produselor și mutarea lor la celelalte 27 de magazine din țară. Pe ușile de intrare ale magazinului sunt puse afișe pe care stă scris doar “închis”, fără nicio altfel de explicație pentru clienții care bat încă la ușa Praktiker Târgu-Jiu. Marfa expusă în exteriorul magazinului a dispărut, diverși baloți cu cărămizi fiind, în aceste zile, și ei cărați în interior.

Târgu-Jiu, fără potențial?!
De altfel, magazinul acesta este singurul la care investitorul turc a renunțat din țară, vestea aflându-se abia pe 1 iulie.
Interesant este că deși s-a dat vina pe locație, reprezentanții Praktiker nu au căutat un alt spațiu pentru a-și muta investiția, conducerea anunțând că face asta doar dacă orașul are potențial. Să nu uităm însă că spațiul de la Târgu-Jiu al Praktiker se afla la o distanță relativ apropiată de concurentul Dedeman, care deținea un spațiu comercial de trei ori mai mare. “Acolo unde va fi cazul unor închideri, dar constatăm că este un oraș cu potențial, vom căuta alte locații. Avem de gând să extindem rețeaua, dar asta nu înseamnă că vom avea neapărat mai mult de 28 de magazine. Eu nu am target deschiderea a 50 de magazine, eu vreau să am un business care să aducă profit”, spunea anterior închiderii Isabelle Pleska.
În concluzie, Praktiker Târgu-Jiu nu a înregistrat profitul dorit, de vină fiind și piața concurențială din municipiu, poate și calitatea și varietatea produselor.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here