Povestea de dragoste dintre Constantin Brâncuși și Maria Tănase, pusă în scenă la CJCPCT Gorj

1419

Povestea de dragoste dintre Constantin Brâncuși și Maria Tănase a pusă în scenă, ieri, la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, în cadrul unui eveniment organizat de instituția de cultură, în parteneriat cu Teatrul Dramatic ,,Elvira Godeanu” Târgu-Jiu, pentru a marca împlinirea a 145 de ani de la nașterea marelui sculptor gorjean.

Intitulat ,,Brâncuși – o poveste fără sfârșit”, evenimentul organizat, joi, în sala ,,Florin Isuf” a CJCPCT Gorj s-a dorit a fi un altfel de omagiu adus Titanului de la Hobița. Cei prezenți la eveniment au fost așteptați cu o expoziție de sculptură mică semnată de Costel Păun, dar și o expoziție de carte despre Brâncuși. ,,Este un moment pe care am dorit să-l sărbătorim cu toată decența și cu sufletul deschis pentru că Gorjul a avut marea șansă de a dărui României o parte din sufletul său și din măreția sa și din uriașa bogăție spirituală. A dăruit lumii pe Constantin Brâncuși. (…) Am încercat să trecem puțin peste convenții și peste obiceiul acela de a face în fiecare an cam același lucru, adică o plecăciune în fața lui Brâncuși de ziua nașterii și de ziua în care a intrat în eternitate. (…) În această sală, Teodor Dădălău ne-a adus aproape un altfel de omagiu făcut lui Brâncuși. Este vorba de o expoziție de sculptură mică a lui Costel Păun, cel care nu îl copiază pe Constantin Brâncuși, ci îi aduce un omagiu pe care îl trece prin filtrul spiritualității sale, aducându-ne în față creații care amintesc de Constantin Brâncuși. Doru, de asemenea, și-a devalizat o parte din bibliotecă și ne-a adus aceste superbe cărți închinate de-a lungul timpului lui Constantin Brâncuși, de la biografii la eseuri, de la imagini la pelerinajul acesta uriaș, imens, pe care Constantin Brâncuși și sculpturile sale le-au făcut de-a lungul timpului și de-a lungul lumii. Nu întâmplător evenimentul nostru de astăzi se numește ,,Brâncuși – o poveste fără sfârșit”. Pentru că această poveste care a început acum 145 de ani continuă și în ziua de astăzi și va continua mult timp de aici înainte și este firesc să fie așa pentru că Constantin Brâncuși s-a născut practic cu poporul acesta și va dura atât cât va dura și poporul acesta”, a declarat Ion Cepoi, managerul CJCPCT Gorj. Gia Enache și Ion Alexandrescu, actori ai Teatrului Dramatic ,,Elvira Godeanu” au pus apoi în scenă frumoasa, dar scurta poveste de dragoste dintre marele sculptor român și Maria Tănase. ,,Am avut fericirea să fac scenariul acestei povești. Am avut fericirea ca prietenii noștri de la Teatrul Dramatic ,,Elvira Godeanu” să fie alături de noi și să dea viață acestei povești care nu a fost doar o poveste, a fost o viață pentru doi oameni, chiar dacă a durat foarte puțin, dar, în timp, pentru Maria Tănase a durat întreaga viață. În ziua în care Maria Tănase a aflat că Brâncuși a trecut în eternitate și-a propus și a venit în Târgu-Jiu, a lucrat o perioadă de timp în Târgu-Jiu, a vrut chiar să înființeze o școală de muzică populară, a lucrat chiar la instituția în care ne aflăm astăzi, și asta pentru că a vrut din tot sufletul să fie acolo unde neica Costache ne-a dăruit tuturor ceea ce ne-a dăruit”, a mai precizat Ion Cepoi. Evenimentul a făcut parte din seria manifestărilor dedicate împlinirii a 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.
R.L.

1 COMENTARIU

  1. Am urmărit de la distanta(Iași) omagierea gorjeanului ales de Dumnezeu sa reprezinte aici, pe pământ străbun, dar și în lumea larga, o tara și-un popor, C. Brâncuși. Evenimentele s-au desfășurat ca intr- o veritabila demonstrație asumata de creație artistica, unde sculptura, poezia, teatrul, muzica și actoria au dovedit iar și iar, dar într-o forma noua, adevărată bogăție și credința întru frumos ale acestor locuri de poveste, unde oamenii au cutezanta de a-l concura pe Dumnezeu prin creațiile lor artistice. Felicitări celor care au gândit și realizat evenimentele culturale omagiale!. Poate și alte centre culturale din tara ba vor calcă pe urme…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here