Poveste cu manageri importa(n)ţi

475

bunila 002Pe vremuri, la Radio Revan se făceau diverse glume. Una dintre ele a devenit celebră, datorită valabilităţii proporţiilor. Un cetăţean spunea la Radio Erevan că are o fabrică de mezeluri care produce pentru piaţă salam de prepeliţă. Un curios din economia de piaţă l-a întrebat unde creşte atâtea prepeliţe ca să-şi poată permite luxul. Cel întrebat a spus că salamul este 50% de prepeliţă, restul fiind carne de cal.

Investitorul s-a mirat pentru că tot era nevoie de un număr mare de prepeliţe, dar s-a dumirit atunci când producătorul i-a spus că proporţia este 50% deoarece în componenţa salamului intră un cal şi o prepeliţă. Guvernul României va realiza în domeniul reformei sistemului bugetar aceeaşi reţetă proporţional, în accepţiunea că micii funcţionari sunt prepeliţe şi marii funcţionari sunt caii politici, care galopează prin marile salarii.

Zilele trecute, primăria municipiului Motru a lansat pe piaţă, Societatea Comercială Direcţia Publică SA, care are pentru înfiinţare un manager, ce vreme de un an şi jumătate i-a fost şi director – Cosmin Morega. Primarul Dorin Hanu, un ardelean onest, corect şi răbdător, împreună cu Consiliul Local Motru, au în subordine două societăţi comerciale pe acelaşi tipic de organizare, cu diferenţa că SC UATAA SA Motru are un manager cu delegaţie, cu cea mai lungă perioadă de delegare din istoria Codului Muncii, pe inginerul Ilie Schinteie, care a fost şi continuă să fie angajat al SNLO. Nu ştiu dacă Schinteie ia două salarii sau unul singur, dar, în mod cert, SNLO poate fi premiată pentru faptul că ştie să exporte manageri.

Mă reîntorc la gluma mea, de la Radio Erevan şi mă întreb ce activitate managerială face Ilie Schinteia atunci când nu poate să-şi strângă banii pentru producţia de gigacalorii nici de la populaţie şi nici de la alte firme, când nu poate să facă un contract ca-lumea şi nu-şi poate onora contractele cu terţii, deşi a căpătat libertate totală de reprezentare a firmei pe care o conduce din partea Consiliului Local. Eu unul, care n-am să fiu vreodată primar în Municipiul Motru, îl ştiu pe domnul Schinteie din prima zi a venirii sale la UATAA, din prima lună de activitate, când i-a trântit uşa-n nas prefectului Pantelimon Manta, într-o sală de clasă de la Colegiul Coşbuc, în care se ţinea şedinţa Consiliului Local, în octombrie 1996. Să recunoaştem, o perioadă de delegaţie mare…

Notă: Consiliul Local finanţează două unităţi identice de prestări servicii, chiar dacă obiectul de activitate este diferit. În condiţii de criză, ar fi suficientă numai una şi un manager care să bată din uşă în uşă ca să strângă datoriile, în sistem pauşal pentru că din 2006 încoace UATAA ar fi trebui să funcţioneze doar dacă avea beneficiarii contorizaţi. Aceasta ar fi însemnat însă sfârşitul experimentului Erevan: toate prepeliţele (consumatorii individuali) n-ar fi avut nici jumătate din greutatea calului (producţia zilnică de gigacalorii a unei unităţi care, în urmă cu aproape 50 de ani trebuia să aibă randament 85%). Bunătatea ardeleanului n-are nimic comun cu bunăciunea serviciului de manager.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here