S-a rupt cerul cu o zi înainte de Bobotează la Padeș. Deși oamenii așteptau gerul care a consacrat această sărbătoare, în noaptea de luni spre marți, au avut parte de ploi abundente. Apele s-au revărsat de pe versanți în casele sau gospodăriile lor, iar sute de oameni au fost afectați de precipitații rar întâlnite în această perioadă a anului în zona montană a județului. Apele învolburate au trecut peste podurile metalice pe care localnicii le-au amenajat de-a lungul anilor pentru a putea trece de pe un mal pe altul al Motrului Sec, râu care numai sec nu a mai fost ieri. Debitul acestuia a crescut considerabil, iar Motru și-a mărit și el volumul după ce barajul de la Cerna a fost deversat pentru a putea prelua ulterior toată cantitatea de apă de pe munți. Nicolae Țuhașu este unul dintre localnicii cei mai afectați de inundații, omul având apă de o jumătate de metru în casă. „De seara de la ora 9.00 a început să vină de pe dealuri și s-a strâns toată aici în curte. Când au asfaltat înainte strada din deal nu au făcut și șanțuri și de atunci apa vine direct la mine. Am vecini care și-au făcut ziduri de beton și tot degeaba că nu i-a protejat. Au venit niște pompieri, au tras apa din curte și au plecat apoi la o altă intervenție. În zece minute apa a fost la loc și apoi a intrat în casă. Când am intrat butelia de la aragaz și frigiderul pluteau prin bucătărie. Nu o să mă despăgubească nimeni nici de data asta și simt că nu mai pot pentru că mi s-a întâmplat de atâtea ori să fiu inundat că nu știu ce să mai fac”, a spus bărbatul.
Mulți dintre localnici și-au dus animalele și păsările în locuri înalte și au așteptat retragerea apelor pentru a le putea salva. „Câinele l-am pus pe un butoi că nu l-am mai putut lua la timp. Păsările le-am dat drumul ca să se ferească și m-am rugat să nu intre apa în casă. O jumătate de metru, pe puțin, a avut când a venit primul puhoi. A trecut prin curte de a spălat totul. Am temelia înaltă la casă și nu a intrat în camere, dar în beci și prin curte a făcut prăpăd. De abia speram că scăpăm de 2020 cu necazurile lui că văd că 2021 ne-a lovit așa din primele zile”, a spus o bătrână din sat. Primarul Gabriel Mihăiță Troacă a făcut un tur de forță prin toate satele componente ale comunei pentru a le fi alături celor bătuți de soartă. Aproape la fiecare casă oamenii l-au oprit și i-au cerut ajutor, edilul trimițând oameni sau utilaje cu care să ajute la drenarea apei. „Râul Motru a ieșit din matcă, în cursul nopții am avut și alertă de cod roșu de inundații de la ISU, atât de gravă a fost situația. Apa adusă de pe versanți, asta e problema la noi aici. Sunt între 700 și 800 de gospodării din ce estimez eu afectate de aceste precipitații abundente. Sunt gospodării și case inundate, drumuri și poduri rupte, o să facem un bilanț și vedem la final lista completă a pagubelor”, a spus edilul, care le-a cerut sătenilor să fotografieze pagubele pentru a avea ulterior probe.
În comună a fost prezent în zorii zilei și șeful Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, care le-a promis oamenilor ajutor, mai ales că situația a fost una deosebită.
„Raportul Apelor Române pe intervalul orei 8 din 4 ianuarie până la ora 8 din 5 ianuarie arată precipitații de 100 de litri pe metrul pătrat. Este o cantitate mare pentru această perioadă a anului. Dacă ar fi nins cred că am fi avut zăpadă de peste un metru. Voi merge și în celelalte localități afectate de ploi pentru ca, la final, să facem o hotărâre de guvern prin care să solicităm despăgubiri pentru oamenii care au fost afectați”, a menționat Cosmin Popescu.
Gelu Ionescu