Potîrcă i-a scris și lui Grindeanu

286

Patronatul Oamenilor de Afaceri Romi din România i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Sorin Grindeanu cu privire la discuțiile ce vizează grațierea unor pedepse, demersul fiind făcut în contextul în care președintele patronatului respectiv, Constantin Ninel Potîrcă, este în spatele gratiilor pentru a executa un mandat de 8 ani și jumătate primit pentru fapte de evaziune fiscală și dare de mită. Potîrcă a cerut de mai mult timp modificarea legislației în privința modului de executare a pedepselor, discuțiile de acum dându-i ocazia să revină asupra solicitărilor sale anterioare. El spune că ordonanțele pe care Guvernul se pregătește să le adopte ar trebui să nu facă discriminare în privința celor care se adresează, vizați de modificările respective fiind în special condamnații care au mai puțin de 5 ani de închisoare.
“Persoanele aflate în regim închis de detenție și care execută pedepse mai mari de 5 ani vor fi în mod flagrant discriminate, fiindu-le imposibil să beneficieze de efectele acestei grațieri care ar trebui să fie aplicată deținuților din toate penitenciarele din România în mod nediscriminatoriu, drept pentru care trebuie reglementată și situația deținuților care au executat o parte dintr-o pedeapsă mai mare de 5 ani și care ar trebui la rândul lor să beneficieze de această grațiere”, arată POARR în scrisoarea către Grindeanu. Potîrcă se încadrează în categoria la care face referire citatul anterior, el sperând că pedeapsa va fi redusă și celor care au peste 5 ani de condamnare și care, astfel, ar putea să scape mai repede de condițiile mizerabile din pușcării.
În scrisoarea trimisă lui Grindeanu, fostul candidat la Președinția României menționează că despăgubirile pe care ar urma să le plătească statul român deținuților pentru condițiile inumane din penitenciare nu trebuie condiționate de grațiere. Asta pentru că împotriva unor deținuți a fost deschisă deja procedura executării silite, ceea ce înseamnă că orice ban virat în conturile acestora ajunge tot în buzunarul statului, Potîrcă fiind într-o astfel de situație. El a reușit de abia de curând să primească în baza unei hotărâri judecătorești dreptul la venituri lunare minime de 800 de lei, ce depășește suma respectivă urmând să fie încasat de ANAF în contul datoriilor acestuia la stat. Verdictul instanței nu este definitiv, Potîrcă fiind în așteptarea formei finale a sentinței, așa cum așteaptă acum să vadă și ce vor decide guvernanții cu privire la grațierea celor care au pedepse mai mari de executat, ministrul Justiției anunțând luni că faptele de corupție nu vor fi grațiate, Potîrcă având o condamnare pentru dare de mită, ceea ce automat l-ar exclude din lista beneficiarilor ordonanțelor care au făcut atâta zarvă în țară în ultimele săptămâni.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here