Potârcă nu s-a mai întors în arest

410

ninel-potarcaUn complet de magistraţi de la Tribunalul Gorj a respins aseară unul din cele două recursuri formulate de anchetatori în dosarele în care fostul candidat la Preşedinţia României, Constantin Ninel Potârcă, a fost reţinut, de două ori, sub acuzaţia de evaziune fiscală.

 

Conform avocatului Sebastian Răduleţu, magistraţii au respins recursul înaintat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, clientul său trebuind să aştepte însă şi ziua de marţi pentru a vedea dacă acelaşi verdict va fi pronunţat şi în cel de-al doilea recurs.

Ambele recursuri au fost declarate după ce instanţe de la Judecătoria Târgu-Jiu nu au emis mandate de arestare pe numele lui Constantin Ninel Potârcă şi pe cel al nepotului acestuia, Toma Potârcă, despre care anchetatorii susţin că ar fi complice la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

La procesul de ieri, avocaţii lui Potârcă au menţionat că, de-a lungul anilor, clientul lor a avut mai multe astfel de acuzaţii şi în niciuna nu s-a impus arestarea sa preventivă, toate acuzaţiile bscap0423fiind anulate, în timp, de instanţele de judecată. „Încadrarea faptelor este contradictorie şi nu poate sta la baza arestării preventive. Niciuna dintre societăţile clientului meu nu a solicitat rambursări de TVA, că se tot vorbeşte despre asta. În acest caz organele de urmărire penală au făcut acte premergătoare timp de şase luni, timp în care clientul nostru nu a fost un pericol social şi nu s-a sustras anchetei. Este o persoană cu o anumită poziţie în rândul etniei din care provine şi este tatăl a şase copii, dintre care doi sunt minori. Vă rog să observaţi şi comportamentul domniei sale după ce a fost pus în libertate”, a menţionat, în pledoaria sa, avocatul Răduleţu.

Celălalt avocat al lui Potârcă, Cosmin Gherghe, a menţionat şi el că diferite instanţe din ţară au desfiinţat, în ultimii cinci ani, alte acuzaţii similare care au fost formulate la adresa clientului său. „Una dintre firme era acuzată că a prejudiciat bugetul de stat cu 53 de miliarde de lei vechi, formulându-se şi plângere penală pentru care instanţele judecătoreşti au dispus achitarea definitivă. Direcţia Finanţelor Publice Gorj s-a constituit parte civilă cu peste 45 de miliarde de lei, dar, ulterior, ANAF a luat cunoştinţă de deciziile Curţii de Apel Craiova şi a desfiinţat actul de impunere invocat la adresa clientului meu. Ulterior i s-a mai impus printr-o decizie plata a 23 de miliarde şi curtea de Apel a desfiinţat şi această decizie. Totul pentru că actele de impunere nu au fost întocmite corect”, a menţionat avocatul Gherghe.

De asemenea, avocatul lui Toma Potârcă, Sorin Homescu, a precizat şi el în faţa magistraţilor că la adresa clientului său nu au fost formulate acuzaţii concrete, probate de fapte şi documente pentru care să se impună măsura arestării preventive. „Îmi place să cred că a fost o glumă pentru că Parchetul nu face referire decât la Constantin Ninel Potârcă, nu şi la Toma Potârcă. Se arată că Toma Potârcă a fost depistat de Poliţie cu ocazia percheziţiei domiciliare, dar el acolo stă, acasă la el, iar în dosar nu a fost citat până acum pentru a fi acuzat că nu s-a prezentat la audieri. Organele de urmărire penală nu şi-au făcut treaba cum ar fi trebuit”, a precizat avocatul Homescu.

Constantin Ninel Potârcă şi nepotul său Toma s-au prezentat ieri la Tribunalul Gorj, fiecare stând în colţuri separate pe holul clădirii, ei având interdicţia de a se întâlni unul cu celălalt, deşi stau în aceiaşi gospodărie din cartierul Meteor din Târgu-Jiu. Interdicţia respectivă a fost formulată de o altă instanţă a Judecătoriei Târgu-Jiu, recursul formulat atât de Parchet, cât şi de Toma şi Ninel Potârcă urmând să se judece azi, după ce, ieri, apărătorii lor au solicitat timp pentru a studia motivele invocate de procurori în formularea recursului. Constantin Ninel Potârcă şi nepotul său Toma au fost reţinuţi în cursul nopţii de 8/9 noiembrie, după o amplă razie efectuată de Poliţie în cartierul Meteor, cei doi fiind acuzaţi de producerea unei evaziuni fiscale de aproape 600.000 de lei. Pe 9 noiembrie o instanţă a Judecătoriei Târgu-Jiu a dispus eliberarea celor doi, dar poliţiştii i-au reţinut pe ambii într-un nou dosar, cu un prejudiciu estimat la 3.8 milioane lei, solicitarea de arestare preventivă fiind respinsă, de asemenea, a doua zi, ambele hotărâri fiind atacate cu recurs de către procurori.

Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here