Potârcă, de la şaretă la duba poliţiei

211

7Fostul candidat la Preşedinţia României, Constantin Ninel Potârcă, şi-a petrecut noaptea de luni spre marţi în arestul Poliţiei Gorj, împreună cu un nepot de-al său, după ce poliţiştii şi procurorii i-au acuzat de o evaziune fiscală de câteva sute de mii de lei.

„Obama de Meteor”, aşa cum îşi spunea anul trecut în campania electorală, s-a declarat nevinovat, el nefiind însă la prima acuzaţie de acest gen, DNA mai având pe numele său un dosar cu o evaziune estimată la peste un milion de euro.

3Reţinerea celor doi s-a produs după o descindere a poliţiştilor în cartierul Meteor din Târgu-Jiu, acolo unde Potârcă locuieşte într-un palat, descinderile oamenilor legii vizând alte câteva zeci de persoane care sunt implicate în diferite afaceri. Potârcă şi nepotul său au fost chemaţi la audieri la sediul IPJ Gorj luni seara, iar după câteva ore audierile s-au mutat la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, după miezul nopţii fostul candidat la Preşedinţie fiind reţinut pentru 24 de ore. La ambele instituţii s-au adunat zeci de romi, rude sau prieteni ai celor doi, poliţiştii şi jandarmii fiind chemaţi în număr suficient de mare pentru a ţine mulţimea la distanţă inclusiv de jurnaliştii cărora le cereau să nu mai filmeze sau fotografieze.

Ieri anchetatorii au dezvăluit că în dosar mai sunt şi alte două persoane urmărite penal, Daniel Vochidă şi Nicoliţa Nica, acuzaţia formulată împotriva lor fiind cea de complicitate la evaziune fiscală.

bscap0423„În fapt, s-a reţinut că învinuitul Potârcă Constantin Ninel, în calitate de administrator al SC AMSAI PROD SRL Tg.Cărbuneşti, în semestrul 2/2009 nu a înregistrat în documentele contabile suma de 749.167,74 lei, provenită din vânzarea către alte societăţi de uree şi azotat de amoniu, cauzând un prejudiciu în valoare de 276.820 lei la bugetul statului. Acelaşi învinuit, în luna august 2009, a înregistrat în evidenţele contabile ale SC AMSAI PROD SRL Tg.-Cărbuneşti trei facturi fiscale emise de SC ROBIATEX SRL Tg.-Jiu, în valoare totală de 818.982 lei, facturi care nu atestă o tranzacţie reală, diminuând astfel baza de impozitare şi creând un prejudiciu de 329.653 lei la bugetul general consolidat”, se menţionează în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

De asemenea, anchetatorii menţionează că Potârcă a plătit o persoană pentru a cumpăra firma nepotului său şi pentru a declara, ulterior, că actele contabile au fost distruse. „În cursul lunii februarie 2010, învinuiţii Potârcă Constantin Ninel, Potârcă Toma – administrator al SC ROBIATEX SRL Tg.-Jiu şi Nica Nicoliţa au cesionat părţile sociale ale SC ROBIATEX SRL către învinuitul Vochidă Daniel, cerându-i acestuia să pretindă că documentele contabile au fost distruse şi oferindu-i suma de 30.000 lei. Învinuita Nica Nicoliţa a semnat cele 3 facturi fiscale emise de către SC ROBIATEX SRL Tg.-Jiu către SC AMSAI PROD SRL Tg.-Cărbuneşti, atestând astfel tranzacţia nereală”, se arată în acelaşi comunicat de presă.

O pereche de cătuşe

Constantin Ninel Potârcă şi nepotul său, Toma Potârcă, au fost prezentaţi ieri din nou pentru audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, ambii fiind încătuşaţi cu o singură pereche de cătuşe. Potârcă a precizat în drum spre duba Poliţiei că are convingerea fermă că împotriva sa nu există dovezi şi că, la sfârşitul zilei, va fi lăsat în libertate. „Acesta e teatrul băieţilor. De ce să fiu vinovat? Azi o să ne pună în libertate că nu au acte”, a precizat Potârcă, acesta răspunzând „foarte” atunci când a fost întrebat de jurnalişti dacă este optimist în privinţa eliberării sale.

Potârcă, eliberat

După ce a fost prezentat în faţa instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, dar şi după câteva ore de audieri, Potârcă a fost eliberat, este cercetat în stare de libertate, dar nu are voie să părăsească localitatea.

Constantin Ninel Potârcă este preşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi şi fost candidat la Preşedinţia României în toamna anului trecut. El şi-a lansat candidatura în 15 octombrie 2009 într-o caleaşcă, plecarea făcându-se de la palatul său din cartierul Meteor. Caleaşca a ajuns apoi la Coloana Infinitului, unde liderul filialei Gorj a Partidei Romilor, consilierul judeţean din partea PSD Nelu Pavel, l-a proclamat pe Potârcă drept “Obama de Meteor”, candidatul mergând apoi la Bucureşti pentru a-şi depune actele la Biroul Electoral Central. Potârcă a administrat de-a lungul anilor mai multe firme, care s-au ocupat în special de colectarea de fier vechi. Cu o săptămână înainte de a intra în cursa prezidenţială, în 8 octombrie 2009, Potârcă a fost audiat la Biroul Teritorial Târgu Jiu al DNA, fiind înştiinţat că este pus sub învinuire pentru evaziune fiscală, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de euro.

Anterior, Potârcă a avut pe rolul instanţelor mai multe procese cu Direcţia Finanţelor Publice Gorj, fiind acuzat că prin firmele sale a prejudiciat bugetul de stat cu zeci de milioane de lei. La momentul audierilor la DNA, Potârcă spunea că deja câştigase în instanţe procesele.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here