Posturi greu de ocupat. „Au dat foaia goală”

2552

Rezultate tot mai slabe la un concurs organizat de Spitalul Municipal Motru. Unitatea spitalicească are nevoie de asistenți medicali, iar pentru un post din ambulatoriu se organizează deja al treilea concurs. „Vin cam aceleași persoane și nu cresc deloc la note de la un concurs la altul”, explică Alin Efrim, managerul spitalului din Motru. Și asta în condițiile în care tematica de concurs a rămas aceeași.

Spitalul Municipal Motru a scos la concurs trei posturi de asistent medical generalist debutant. Două dintre ele sunt vacante în ambulatoriul integrat al spitalului, la cabinetele de medicină internă și pediatrie, iar un altul la Compartimentul cronici. Posturile nu necesită vechime, doar diplomă de bacalaureat și de absolvire a unei școli sanitare postliceale.
La ultimele testări, niciunul dintre participanți nu a reușit să treacă de proba scrisă. Acum, examenele au loc în prima parte a lunii octombrie. Iar interes există pentru aceste slujbe, salariile nefiind unele mici. De exemplu, un asistent medical câștigă la Motru cam 4.000 de lei net/lună, fie că vorbim de spital sau policlinică, potrivit informațiilor de pe site-ul unității.

Aceiași candidați, tematică veche
Cele trei posturi de asistenți medicali sunt „vânate” cam de aceleași persoane care la ultimele concursuri nu au reușit să ia note mai mari de 1 sau 2. Postul de la cabinetul de medicină internă a fost scos de trei ori la concurs. Fără niciun rezultat. „Chiar avem nevoie de personal pe aceste posturi. Dacă ați urmărit, vin cam aceleași persoane și nu cresc deloc la note de la un concurs la altul. Asta în condițiile în care este aceeași tematică de concurs, nu se schimbă cu nimic. Ar fi trebuit să progreseze, să arate că au învățat”, ne-a declarat Alin Efrim, managerul Spitalului Municipal Motru. La ultimul concurs, o candidată a reușit să surprindă examinatorii. A dat foaia de examen așa cum a primit-o. A fost notată cu… 0 puncte. „La zero puncte, a dat foaia albă, nu a scris niciun cuvânt. Sunt 10 întrebări. Baremul e făcut în timp ce candidații scriu subiectele și se afișează la avizier. Când ies din sală, ei știu exact ce au făcut”, a mai declarat dr. Efrim.

Vor teste grilă
Au fost și candidați care s-au plâns de modul în care au fost formulate întrebările la proba scrisă. Și-ar fi dorit teste grilă, în locul testărilor scrise. „Este o procedură pe care o respectăm. Comisia când se întâlnește să facă subiectele este filmată, este înregistrat concursul, corectarea. Iar procedura spune că de unde se deschide cartea din tematică, de acolo se fac subiectele. Nu ai voie să răsfoiești. Nu sunt teste grilă, pentru că procedura este mai complicată în legislație. Comisia trebuie să se întâlnească cu două zile înainte, subiectele trebuie închise într-un seif, pe când la subiectele scrise, comisia se întâlnește în aceeași zi, înainte de examen, și face subiectele. Cine învață și are cunoștințele necesare nu se împiedică de o testare scrisă sau un test grilă”, a mai precizat managerul Erim. O asemenea procedură, cu testări scrise, există și la spitalul din Rovinari.

Noi medici
În plus, spitalul din Motru va angaja noi medici. „Suntem în Consiliul Local pentru modificarea statului de funcții, pentru a suplimenta cu încă trei posturi de medici, la Neurologie, Diabet Zaharat și ORL, unde nu avem decât un singur medic în momentul de față. Chiar luna trecută am angajat doi medici, dar avem în plan ca pentru fiecare specialitate pe care am înființat-o, avem patru cabinete noi în ambulatoriu, să facem și câte un compartiment nou în spital, cu paturi, ca pacienții să poată fi și internați”, a mai spus managerul Alin Efrim. Sunt însă și nemulțumiri, după decesul unei femei diagnosticate cu „atac de panică” la spitalul din Motru. Consilierii locali vor explicații despre această situație, și nu numai, unii dintre aleși considerând că se impune venirea la Motru a Corpului de control al ministrului Sănătății.
I.I.

1 COMENTARIU

  1. Oare, asa sa fie? Nu cumva comisia de examinare are o problema si nu candidatii ??? Se constata ca medicii din Motru au dat dovada de incompetenta profesionala si nu intr-un singur caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here