Postul Adormirii Maicii Domnului bucură inima credincioșilor, la început de august

1046

,,Ca un paznic de veselie este credincioşilor Postul cel aşezat în cinstea adormirii tale.
Trezeşte-ne pe noi la lucrarea faptelor bune, adormind patimile noastre cele
Nenumărate şi întărindu-ne spre căutarea mântuirii, ca să slăvim cu glasuri neîncetate
Ale inimii pe Tatăl, pe Fiul şi pe Duhul Sfânt în veci. Amin!”.

O dată cu începerea lunii august, credincioșii ortodocși de pretutindeni se pregătesc prin post și rugăciune pentru a întămpina așa cum se cuvine marea sărbătoare de la jumătatea luni lui gustar – Adormirea Maicii Domnului.
Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut și sub denumirea de postul Sfintei Mării sau postul Săntămăriei, este unul dintre cele mai importante posturi pe care creștinii sunt datori să-l țină în timpul anului. El are o dată fixă, debutează în ziua de 1 august și se încheie pe data de 14 august; în cazul în care ziua de 1 august cade miercurea sau vinerea, lăsăm sec de orice măncare de dulce pe 30 iulie.

Semnificația postului
Postul din prima parte a lunii august se ține în cinstea Preasfintei Stăpănei Noastre de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioara Maria, Cea care înainte de Adormire, a petrecut în neîncetată rugăciune și ajunare, înainte de a merge la Fiul ei și Dumnezeul nostru; așa și oamenii din timpurile noastre și nu numai, înainte de a merge la cele veșnice ori a săvărși un lucru important în viață, se cade să postească de măncăruri de dulce(lapte, brănză, ouă, lactate, carne ș.a.) și mai ales să postească de fapte rele și păcate.
Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea cănd a luat amploare cultul și cinstirea Maicii Domnului. La început, durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini, cei din Antiohia posteau în ziua de 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile. De asemenea, erau creștini care posteau toată luna lui Gustar, iar alții în luna următoare. Uniformizarea datei și a duratei postului amintit a fost realizată în timpul patriarhului ecumenic Luca Crysovergis, cel care a condus Sinodul local din Constantinopol din anul 1166. Aici s-a hotărăt ca postul Adormirii Maicii Domnului să fie ținut, începănd cu data de 1 august și pănă pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Cum se ține postul Adormirii Maicii Domnului
Din ,,Învățătura pentru posturi a Ceaslovului Mare”, precum și din Tipicul cel Mare, aflăm că, pentru putea ține un post măntuitor de suflet și plăcut Lui Dumnezeu, lunea, miercurea și vinerea se face ajunare nemăncăndu-se nimic pănă la Ceasul al IX-lea (ora 15.00 din zi), după care se consumă măncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, făra ulei, iar sămbăta și duminica se face dezlegare la untdelemn și vin.
Duminică, 6 august a.c., se face dezlegare la untdelemn, pește și vin, cu prilejul marii sărbători a Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos; la fel, în ziua de 11 august, cănd în eparhia Olteniei este cinstit și sărbătorit Sfăntul ierarh Nifon, patriarh ecumenic și mitropolit al Țării Romănești, se face dezlegare la untdelemn și vin.
Pe toată perioada Postului Adormirii Maicii Domnului nu se fac nunți, boteze și alte cumetrii; creștinii nu au voie să cănte și danseze, în această perioadă, așă cum învață Biserica noastră creștin-ortodoxă, la fel cum în postul Sfintei Mării nu se consumă alcool, nu se fumează și este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Postul Adormirii Maicii Domnului, un post despre slavă și evlavie
Sfânta Maria, Maica Domnului, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu sau Fecioara Maria ocupă un loc aparte în religia creștin ortodoxă. În fiecare slujbă de la biserică i se aduce cinste și i se înalță cântări. Postul Adormirii Maicii Domnului este despre slavă și evlavie față de PreaSfânta Fecioară Maria. De-a lungul postului pe lângă restricțiile alimentare, se organizează pelerinaje la biserici și mănăstiri care poartă hramul ei și se citesc Paraclisele Maicii Domnului.
Foarte important de reținut este că Postul Adormirii Maicii Domnului nu este doar alimentar, ci și sufletesc. Dacă te abții de la carne, dar păcătuiești cu vorba, atunci postul nu mai are nicio însemnătate creștină. Avem datoria de a o cinsti pe Fecioara Maria în aceste zile ca mamă a lui Iisus Hristos și ca fecioară neîntinată. Respectăm sărbătoarea mergând la biserică, rugându-ne și ținând post.
Să ținem și noi cu evlavie și credință acest Post în cinstea Maicii Domnului, cu rugăciune, ajunare, săvărșirea de milostenie și fapte bune, abținăndu-ne de la tot lucrul și cuvăntul rău, de la calomnie, bărfă, jigniri aduse aproapelui, certuri, supărări și alte asemenea, ca să putem spune și noi, în ziua marii Sărbători a Adormirii Maicii Domnului: ,,Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Sculatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii, şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre”.
Licențiat în teologie și master, Marius Stochițoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.