Posibil prejudiciu descoperit la CE Rovinari

235

CEComplexul Energetic Rovinari ar fi fost prejudiciat cu circa 1,4 milioane lei prin două contracte de asistenţă juridică încheiate de fosta conducere a unităţii, după cum se arată într-un raport întocmit de Corpul de Control…

al CE Rovinari. Şeful Corpului de Control al CE Rovinari, Ion Mecu, afirmă că cele două contracte au fost încheiate cu Casa de Avocatură Şova şi Asociaţii, fără a fi respectate procedurile legale. Conform acestuia, prejudiciul cel mai mare, de 1.356.224 lei, a fost constatat la contractul cu numărul 10319 din 21 martie 2007, contract prin care Complexul Energetic urma să beneficieze de „consultanţă juridică pentru încheierea contractelor de finanţare şi execuţie a instalaţiilor de desulfurare aferente grupurilor energetice numărul 3 şi numărul Contractul nu are o perioadă limitată pentru a se derula şi nici o sumă pentru care a fost încheiat, într-un memoriu justificativ folosit pentru semnarea acestuia fiind estimată valoarea de 280.000 de lei. Contractul a fost semnat de fostul director general Laurenţiu Ciurel fără organizarea unei licitaţii, documentul prevăzând un tarif pentru plata cu ora a avocaţilor. Acelaşi tarif, de 153 de lei, fără TVA, pentru o oră de muncă a unui avocat, era valabil şi pentru serviciile de traducere a documentelor, servicii prestate de casa de avocatură şi asimilate muncii de avocat. Aceste servicii au fost contractate deşi CE Rovinari are propriul serviciu de tradus acte, precum şi proprii jurişti.
Corpul de Control al CE Rovinari a descoperit şi că, în baza contractului numărul 165 din 14 februarie 2008, a fost plătită o sumă de 14.200 de lei pentru o activitate pe care casa de avocatură ar fi prestat-o către Complexul Energetic Turceni. Contractul respectiv, încheiat tot fără licitaţie şi, conform raportului Corpului de Control, „fără nicio notă de negociere”, permitea Casei de Avocatură Şova şi Asociaţii să ofere asistenţă judiciară într-un litigiu pe care CE Rovinari îl avea cu fosta societate de Închidere Conservare Mine SA Târgu Jiu, care avea de recuperat creanţe de sute de miliarde de lei vechi de la fosta termocentrală Rovinari. Contractul a permis încasarea unei sume de pete 9 miliarde de lei vechi.
Raportul întocmit de Corpul de Control al Complexului Energetic Rovinari au fost semnate şi de directorul general Gheorghe Daviţoiu care a menţionat că acestea îşi vor urma „cursul legal”, fără a oferi alte amănunte. Anterior, ministrul economiei, Adriean Videanu, îi transmisese fostului director general Laurenţiu Ciurel „să stea cuminte”, întrucât a încheiat contracte fără surse de finanţare sau fără respectarea procedurilor legale. Videanu i-a cerut atunci lui Gheorghe Daviţoiu „să facă ceea ce spune legea” în astfel de situaţii, fără a detalia, ministrul economiei fiind aşteptat în această după-amiază la Târgu Jiu pentru o întâlnire cu şefii din minerit şi energie.
Gelu IONESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here