Popriri de peste 4 miliarde pe pensiile gorjenilor

274

Începutul anului 2015 nu a venit cu veşti bune pentru circa 2.000 de pensionari din baza de date a Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj. Luna trecută, din cauza datoriilor neachitate înregistrate de mulţi pensionari, reprezentanţii CJP au înfiinţat popriri de peste 4 miliarde de lei vechi pe banii datornicilor.

Lunile de iarnă nu au fost de prisos pentru mii de pensionari din judeţul nostru. Deoarece fie nu şi-au achitat anumite impozite, facturi ori rate la bănci, Casa Judeţeană de Pensii Gorj a trecut la înfiinţarea de popriri. “Situaţia pentru luna ianuarie se prezintă astfel: am efectuat un număr de 2.431 de popriri pe veniturile pensionarilor, valoarea totală a acestora fiind de 428.267 lei”, a declarat Daniela Negoiţă, director adjunct în cadrul CJP Gorj.
Cele mai frecvente motive pentru care reprezentanţii Casei de Pensii sunt nevoiţi să facă popriri provin din hotărârile judecătoreşti, credite şi dobânzi restante de la bănci şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Gorj, impozite şi taxe locale, amenzi, facturi la întreţinere neplătite de la asociaţiile de proprietari, debite restante comunicate de unităţi pentru foştii salariaţi, actuali pensionari.
“Persoanele cu popriri pe pensie pot rămâne fără o treime din aceasta dacă au datorii către un singur creditor, iar dacă este vorba despre datorii cu titlu de întreţinere sau alocaţii pentru copii, debitorul poate rămâne doar cu jumătate din pensie, cealaltă fiind reţinută pentru acoperirea datoriei. De altfel, se reţine tot jumătate din pensie, dacă persoana are datorii către mai mulţi creditori”, a precizat reprezentanta Casei Judeţene de Pensii Gorj.
La recuperarea debitelor prin înfiinţarea de popriri asupra pensiilor se aplică prevederile Codului de procedură civilă. Conform art. 728, “pensiile pot fi urmărite până la 1/2 din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii şi până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here