Popa şi Măruţă se contrazic pe contractele colective de muncă din spitale

177

MediciLiderii sindicatelor “Sanitas” şi “Sănătatea” din judeţul nostru au păreri diferite în privinţa contractelor colective de muncă în spitalele gorjene, la care au aderat în decembrie 2011. Pe de o parte, Valentin Popa, liderul “Sanitas” Gorj susţine că organizaţia pe care o conduce a demarat procedurile de negociere au unui nou contract, în spitalele unde are reprezentativitate.

Pe de altă parte, Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului “Sănătatea” Gorj consideră că nu mai este cazul să se negocieze un nou contract atât timp cât în decembrie a fost înregistrat cel din 2011, conform legii, are valabilitate şi în acest an.

O situaţie cel puţin ciudată se petrece în judeţul nostru în privinţa contractelor colective de muncă la nivelul unităţilor spitaliceşti. Astfel, după ce în la sfârşitul anului trecut, toate spitalele din judeţul Gorj au aderat la contractul colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi al Ministerului Sănătăţii, acum unul din sindicate a început negocierea unui nou contract, în timp ce liderul celuilalt sindicat susţine că nu există nimic de negociat. “Au început negocierile contractului colectiv de muncă la nivel de unitate în spitalele unde avem reprezentativitate”, confirmă Valentin Popa, liderul “Sanitas” Gorj.

Măruţă: “Toate contractele din 2011 sunt valabile în 2012”

Părerea lui Valentin Popa nu este nici pe departe împărtăşită de Ion Măruţă, liderul Sindicatului „Sănătatea” Gorj. “Menţionez că nu pot să fiu de acord cu cei care susţin că în spitalele din Gorj nu există contract colectiv de muncă în vigoare din considerentele următoare: toate contractele din 2011 sunt valabile şi în 2012, conform articolului 4 alineat 6 din contractul colectiv de muncă şi conform prevederilor articolului 141 alineat 1 din legea 62/2011privind dialogul social, contractul colectiv de muncă se încheie pentru o perioadă de doi ani. Luând în considerare că respectivul contract a fost încheiat şi înregistrat la Ministerul Muncii în decembrie 2011, el este valabil şi pentru anul 2012”, explică Ion Măruţă, liderul Sindicatului “Sănătatea” Gorj. Mai mult, Ion Măruţă a precizat: “solicit tuturor spitalelor din judeţul nostru să respecte prevederile actului la care au aderat şi să acorde drepturile prevăzute în acesta”.

Popa: “negocierile se vor derula fără probleme”

Liderul “Sanitas” Gorj, Valentin Popa, spune că a început procedurile de negociere a contractelor colective pentru 2012 în spitalele unde are reprezentativitate. “La Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu suntem în faza de negociere a contractului colectiv de muncă la nivel de unitate. Am avut deja o rundă de negociere şi cred că în două săptămâni va fi înregistrat la ITM. Sunt, de asemenea, demarate proceduri de negociere la spitalele Rovinari, Motru, şi Târgu-Cărbuneşti. La Novaci ar fi o problemă pentru că acolo nici un sindicat nu are reprezentativitate, dar vor negocia federaţiile, aşa cum prevede legea şi se va rezolva şi acolo. Negocierile se vor derula fără probleme”, explică Popa. Liderul “Sanitas” este de părere că negocierile sunt necesare şi că prevederile din vechiul contract rămân valabile. Noile contracte se aplică tuturor salariaţilor din fiecare spital, indiferent de apartenenţa sindicală. Cum se va finaliza problema contractelor colective de muncă din spitalele gorjene rămâne de văzut, mai ales că liderii sindicatelor din sănătate au păreri diametral opuse în această privinţă.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here