Popa, SANITAS: “Majorarea de 25% a salariilor medicilor este mulţumitoare”

365

În cursul ultimelor zile s-a intensificat ritmul negocierilor purtate de către conducerea Federaţiei SANITAS cu reprezentanţii Guvernului, în special cu cei ai Ministerului Sănătăţii. După mai multe întâlniri avute la Ministerul Sănătăţii cu scopul de a găsi soluţii pentru stingerea crizei medicilor şi implicit soluţionarea revendicărilor Federaţiei SANITAS, în cursul zilei de marţi discuţiile au fost purtate la nivelul Guvernului României, finalul acestor discuţii fiind marcat de promisiunea privind majorarea cu 25% a salariilor medicilor. Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj spune că acest procent este mulţumitor în contextul în care în următorii ani aceste salarii se vor dubla.

Finalizarea discuţiilor purtate de sindicaliştii din sănătate cu oficialii MS a avut loc, marţi, la sediul Guvernului României, unde la invitaţia premierului Victor Ponta reprezentanţii Federaţiei Sanitas i-au avut ca parteneri de discuţie pe ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, Preşedintele C.N.A.S. Vasile Ciurchea. Sanitas susţine că dezamorsarea actualei crize se va face prin 2 măsuri, la care membrii executivului s-au angajat în cursul întâlnirii de marţi: 1) Creşterea veniturilor pentru toţi salariaţii din sănătate cu un procent de 25%, cu începere de la 1 octombrie 2015. Această creştere reprezintă un prim pas în implementarea Legii salarizării unitare a personalului bugetar. Ţinta finală o reprezintă dublarea salariilor pentru toţi salariaţii din sectorul sanitar, lucru ce se va realiza în etape succesive de creştere anuală cu câte 25 de procente pe parcursul următorilor 2 ani; 2) Reglementarea juridică a statutului medicilor care să nu mai poată fi asimilaţi funcţionarilor publici în exercitarea atribuţiilor de serviciu. În acest sens, Ministerul Justiţiei va pregăti un proiect de lege prin care să nu se mai incrimineze primirea de foloase necuvenite pentru actele de recunoştinţă ale pacienţilor faţă de medici, în condiţiile în care: nu se condiţionează actul medical; recunoştinţa vine după încheierea actului medical; cadourile primite sunt declarate şi supuse fiscalizării.

Liderul Sanitas Gorj, mulţumit de majorare
Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj consideră că această majorare este mulţumitoare. “Majorarea de 25% ca majorare pe etape este una mulţumitoare, în contextul în care vorbim de o creştere anuală cu câte 25 de procente pe parcursul următorilor 2 ani”, a declarat Valentin Popa, preşedintele Sindicatului Sanitas Gorj.
Ambele acte normative despre care s-a discutat la întâlnirea de marţi se vor finaliza până în data de 26 august 2015, dată la care va fi aprobată în şedinţa de Guvern ordonanţa privind majorarea salarială de 25%, iar proiectul de lege va fi trimis spre Parlament.
Discuţiile dintre Federaţia SANITAS şi Ministerul Sănătăţii vor continua şi în zilele următoare pentru rezolvarea celorlalte revendicări ale salariaţilor membrii SANITAS.
De asemenea, vor continua negocierile cu Ministerul Muncii în vederea obţinerii de creşteri salariale şi pentru angajaţii din sistemul de asistenţă socială.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here