Pontul lui Ponta

451

foto predo 2Neplăcuta situaţie iscată în Partidul Social Democrat s-a tranşat, cum era şi firesc, în favoarea liderului Victor Ponta. Acuzele mai vechi pe care şi le-au adus în presă şi mass-media Ponta şi Geoană sunt de domeniul trecutului.

Majoritatea membrilor BPN social-democraţi au decis ca Mircea Geoană să primească o botniţă de vreo şase luni, altfel riscând excluderea din PSD.

După pierderea bătăliei pentru Palatul Cotroceni, fostul lider social-democrat a pierdut şi şefia partidului. Neîmpăcat cu soarta, Mircea Geoană a ieşit la atac. Dacă acuzele lui Victor Ponta fac parte dintre cele raţionale, fiind vorba de nişte principii, din păcate, acelea ale celui alintat drept „Prostănac” de ex-preşedintele României, Ion Iliescu, au degenerat în atacuri la persoană. Şi chiar la adresa familiei noi – Ilie Sârbu, Daciana Sârbu, apreciat europarlamentar.

Nici în şedinţa BPN a PSD nu au încetat săgeţile trimise de actualul lider către fostul şi invers. Cu eleganţă, preşedintele PSD, Victor Ponta, a scos un as din mânecă. La uzata marotă a lui Mircea Geoană, cum că s-ar complota asupra pierderii funcţiei de Preşedinte al Senatului României, una nerealistă din moment ce acesta s-a bucurat de susţinerea partidului şi atunci când preşedintele Traian Băsescu chiar urmărea detronarea sa, bănuim că membrii BPN al PSD şi-au râs în barbă. Cert este că, după cum se vede treaba, Mircea Geoană nu ştie să piardă.

Totuşi, faţă de mai vechea dorinţă a lui Mircea Geoană de a intra la guvernare alături de PNL au apărut lucruri noi şi plauzibile. Preşedintele PSD, Victor Ponta, are un pont cu adevărat puternic. El nu s-a sfiit să-l suspecteze pe Mircea Geoană că s-ar fi întâlnit cu preşedintele României, Traian Băsescu, şi că ar fi acceptat o propunere de la şeful statului să devină prim ministru dacă Guvernul Boc va cădea în urma unei noi moţiuni de cenzură. La cât este de şiret preşedintele Traian Băsescu, nu este exclus ca lucrurile să stea chiar aşa. Iar Mircea Geoană să fi fost atât de credul să accepte. Împotriva voinţei PSD de a reveni la guvernare într-un moment atât de greu pentru ţară şi care, evident, ar fi erodat stânga românească înaintea alegerilor parlamentare din 2012.

Prin interzicerea criticilor publice la adresa partidului şi a colegilor, PSD nu face opinie separată de PDL. Şi acolo, la PDL, un BPN a dezbătut acelaşi subiect, vreme de 6 ore! La orele 1,30 din noaptea de luni spre marţi, preşedintele PDL, Emil Boc, tuna şi fulgera împotriva cârtitorilor din propriul partid: europarlamentari, parlamentari şi demnitari.

De acum, şi în PSD şi în PDL se va face linişte cu forţa. Dacă pentru Mircea Geoană, diplomat de carieră şi încă preşedinte al Senatului, e mai simplu, la democrat-liberali pericolul e mare într-adevăr. Numărul celor care-l atacă pe primul ministru, Emil Boc, care nu cedează nici şefia PDL unei conduceri interimare, pare în creştere. În plus, parlamentari ai PDL şi-au anunţat dezertarea la PSD!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here