Ponta merge mai departe, vaporeanul acostează la NATO!

220

foto predo 2Nu e pace la vârf, conflictul preşedinte-premier ţinând capul de afiş al declaraţiilor politice şi al mass-mediei. Obedientul preşedinte Traian Băsescu se dă de ceasul morţii peste tot. Şi când ajunge la sumitt-ul NATO, de la Chicago, se pune capră la tot ce-i cere Marele Licurici, terfelind-şi uneori chiar miniştri cu care se afla în delegaţie.

L-a atacat dur dar indirect şi pe preşedintele Franţei, Francois Hollande, la auzul veştii că a cincea putere mondială îşi va retrage armata din Afganistan. În fond, Franţa face ce vrea şi nu este prima ţară ce se retrage de prin locuri unde se moare. Şi alte ţări, precum Spania şi Polinia s-au retras, fără să-l întrebe pe Traian Băsescu. Mai nou a tras-o de urechi şi pe Uniunea Europeană. Cică, vezi Doamne, UE ar avea de învăţat de la România. Cam la fel vorbea-n dodii, ca să nu zicem. pe şleau, că bătea câmpii atunci când preamărea măsurile de austeritate impuse României de Guvernul PreşBăsescu-Boc. Care măsuri ar fi scos ţara din recesiune. Numai că INSE – Institutul Naţional de Statistică Economică a dat publicităţii nişte cifre înspăimântătoare. Conform cărora ne aflăm de peste şase luni – ultimul trimestru al anului trecut şi primul din 2012 – în regres. Adică, în recesiune.

Criza economică şi socială este, fără discuţie, reală. Şi cea din România, dar şi cea mondială. Prin măsuri capabile să creeze locuri de muncă, deci dezvoltare economică, guvernul USL se luptă nu numai cu o moştenire lăsată de alţii. Faptul că vreo trei ani şi jumătate Traian Băsescu era confundat pe la Bruxelles cu primul ministru al României se datorează atitudinilor sale dictatoriale. Nu faptului că, în propria-i interpretare a Constituţiei, numai preşedinte trebuie să reprezinte ţara. Mai curajos, primul ministru Victor Ponta a purces la soldaţii români din Afganistan, furându-i cireaşa de pe tort preşedintelui Traian Băsescu. Inclusiv reprezentarea României la Consiliul Europei, pe viitor, va fi decisă de Parlament. O altă putere în stat – cea legislativă – pe care preşedintele-jucător a călcat-o, ani la rând, în picioare! Camera Deputaţilor a stabilit Legea uninominalului pur şi prevederile proiectului de lege Ponta-Antonescu. Din toamnă, pragul electoral de 5% a dispărut. Sunt avantajate valorile, iar minorităţile nu suferă chiar deloc. Încet-încet dar sigur, Cabinetul Ponta îşi vede de treabă. Faptul că „Buldogul” preşedinte al Senatului îi ţine isonul lui Zeus nu miră pe nimeni. A-l critica pe primul ministru Victor Ponta pentru că se ocupă de viitorul României este o imensă prostie a lui Vasile Blaga. Da, măsurile luate de Cabinetul Ponta susţin întărirea statului social. Un stat social pe care Traian Băsescu îl vrea distrus, cu orice preţ. Iar măsurile luate de un guvern pe şase luni vizează şi viitorul nostru. Al tuturor. Numai că tânărul politician Victor Ponta merge mai departe, Uzând de toate drepturile pe care i le conferă statutul lui actual, de prim ministru, şi apelând la Parlament. Ţintind prin orice acţiune crearea de condiţii pentru toţi cetăţenii României a unor condiţii bune de a trăi, a munci şi a avea o viaţă decentă.

Ce-i rău în asta? Faptul că preşedintele Traian Băsescu se încăpăţânează şi o ţine pe-a lui, ca gaia maţul, este în defavoarea democraţiei. Şi a intereselor ţării. Lătratul la Rusia, la China şi, mai nou, la Uniunea Europeană – care-ar fi pierdut, în concepţia sa, nu ştiu ce „răzbel” cu SUA – nu aduce nimic bun României. Supuşenia lui faţă de NATO alimentează zvonurile că la încheierea mandatului al doilea de preşedinte al României, la termen sau mai înainte, şi-ar fi asigurat alte două mandate ca reprezentant al NATO. Poate doar astfel să scape pe implacabila Justiţie română. Care, odată şi odată, va ajunge să fie independentă. Fie şi după cele mandate NATO care, cică, i-ar asigura o altă imunitate.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here