Pompiliu Marcea, omagiat la Târgu-Jiu şi Scoarţa

428

Criticul şi istoricul literar Pompiliu Marcea va fi omagiat, astăzi, printr-un simpozion ce se va desfăşura atât la Târgu-Jiu, cât şi în Scoarţa, comuna natală a acestuia. În cadrul simpozionului vor fi organizate întâlniri cu elevii şi va fi lansată o publicaţie omagială.
Simpozionul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, Primăria şi Consiliul Local Scoarţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Biblioteca şi Căminul Cultural „Pompiliu Marcea” Scoarţa, Colegiul Naţional „Spiru Haret” Târgu-Jiu şi Fundaţia Culturală „Pompiliu Marcea” şi are drept scop readucerea în memoria publică a unuia dintre cele mai mari personalităţi ale Gorjului. „Pompiliu Marcea este una dintre cele mai mari personalităţi ale judeţului nostru, personalitate ce a avut anvergură naţională. Prin acest simpozion, am dorit să-l readucem în memoria publică şi să reamintim angajamentele luate în urmă cu 20 de ani, cu ocazia primei ediţii a acestui simpozion”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.
Manifestările omagiale se vor desfăşura atât la Târgu-Jiu, cât şi la Scoarţa şi vor consta, în principal, în întâlniri cu elevii. Evenimentul va debuta la ora 09.50, la Colegiul Naţional „Spiru Haret”. „Într-o vreme în care mai că nu mai există repere (…), Pompiliu Marcea, considerat de specialişti a fi un critic şi un istoric literar de primă mână, poate fi un astfel de reper pentru tinerii noştri. De aceea începem ziua dedicată lui cu o întâlnire cu elevii Colegiului Naţional „Spiru Haret” Târgu-Jiu, unitate de învăţământ al cărei absolvent este şi unde cu siguranţă pot fi găsiţi tineri studioşi care poate că o să-i calce pe urmă. La această întâlnire vor fi invitaţi şi elevi de la Şcoala Gimnazială „Pompiliu Marcea”. Vom merge apoi la Scoarţa, comuna natală a lui Pompiliu Marcea. De asemenea, în semn de omagiu faţă de acesta, vom lansa şi o foaie de suflet închinată memoriei marelui profesor”, a precizat Viorel Gârbaciu, inspector de specialitate în cadrul CJCPCT Gorj. Prima ediţie a acestui simpozion a fost organizată în urmă cu 20 de ani, la iniţiativa nepotului lui Pompiliu Marcea, Ion Marcea. De-a lungul anilor, acesta din urmă a făcut numeroase demersuri pentru ca numele unchiului său să nu fie uitat, amenajând chiar într-o cameră a casei părinteşti a acestuia un mic muzeu.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here