Pompiliu Marcea – declarat “cetăţean de onoare” post- mortem al municipiului Târgu-Jiu

904

În ziua de 21 mai 2014, a avut loc şedinţa festivă a Consiliului Local al Municipiului Târgu – Jiu, cu ocazia zilelor oraşului, şedinţă ce s-a ţinut în Sala Maură a Prefecturii Judeţului Gorj, ocazie cu care, profesorului universitar doctor Pompiliu Marcea, critic şi istoric literar, scriitor şi publicist, i-a fost acordat Titlul de “Cetăţean de Onoare” Post-mortem, semn al recunoaşterii şi preţuirii pentru întreaga activitate, de peste 30 de ani, depusă în slujba şi dezvoltarea învăţământului universitar românesc, precum şi a scrierilor sale ramase în Templul culturii neamului românesc.

La această şedinţă festivă au participat pe lângă Primarul municipiului Târgu-Jiu, domnul Florin Cârciumaru, viceprimarii  doamna Iulia Vână, domnul Aurel Popescu şi consilierii locali şi Prefectul judeţului Gorj, domnul Alin Văcaru, subprefectul, domnul Virgil Drăguşin, Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, domnul Ion Călinoiu, vicepreşedinţii, doamna Mădălina Ciolocoi şi domnul Ciprian Florescu, Ministrul Cercetării, domnul Mihnea Costoiu, Rectorul Universităţii Constantin Brâncuşi, domnul Moise Bojincă, precum şi conducătorii instituţiilor de învăţământ şi cultură şi alţi invitaţi. Consilierii au votat în unanimitate înmânarea acestui titlu de cetăţean de onoare lui Pomiliu Marcea. După vot a rostit un laudaţio domnul prof. dr. Zenovie Cârlugea, fost director la Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu, după care s-a trecut la înmânarea plachetei de către domnul Florin Cârciumaru, fratelui scriitorului Grigore Marcea. A urmat un cuvânt de mulţumire din partea familiei rostit de nepotul scriitorului Ion Marcea. Din partea familiei au mai fost prezenţi nepoţii Mircea şi Constantin Ganea, copiii sorei scriitorului Polina Ganea şi Mariana Marcea, soţia lui Ion Marcea. Din anul 1995, când a avut loc primul Simpozion Naţional “Pompiliu Marcea” şi până astăzi, lui Pompiliu Marcea în semn de recunoştinţa i-a fost montată o placă memorială la Colegiul Naţional “Spiru Haret”, pe peretele de la intrarea în Amfiteatrul ce-i poartă numele şi unde tronează şi un tablou la intrare, o placă memorială la casa părintească din satul Colibaşi, i s-a acordat Titlul de “Cetăţean de Onoare” Post –mortem al comunei Scoarţa, precum şi denumirea Bibliotecii Comunale şi Căminului Cultural “Pompiliu Marcea”.
Picture 037De asemenea, a luat fiinţă Fundaţia Culturală “Pompiliu Marcea”, s-a acordat denumirea Şcolii Nr.11 din Municipiul Târgu-Jiu“ Pompiliu Marcea”, ocazie cu care familia scriitorului din Gorj a donat şi un tablou în mărime naturală, care este aşezat la intrare, în holul principal, s-a editat o carte în 500 de exemplare ce se intitulează “Pompiliu Marcea sau despre vocaţia muceniciei literelor româneşti ”, apărută la Editura Punct, în anul 1998, iar ulterior nepoţii scriitorului au donat un tablou Bibliotecii Judeţene Christian Tell, ce este amplasat între marii scriitori ai neamului românesc Marin Preda şi Adrian Păunescu pe care, profesorul Pompiliu Marcea, i-a apreciat foarte mult precum şi un tablou  Bibliotecii Comunale din comuna Scoarţa. De curând, în luna martie cu ocazia comemorării a 29 de ani de la moartea lui Pompiliu Marcea,  familia din Gorj a donat şi dezvelit un bust al scriitorului la Şcoala Gimnazială “Pompiliu Marcea” din municipiul Târgu-Jiu, iar în anul 2013, în prima şedinţă din luna ianuarie, consiliul local a adoptat o hotărâre prin care se acorda denumirea unei străzi din municipiul Târgu-Jiu “Pompiliu Marcea” şi acum acordarea acestui titlu. Ce frumos că autorităţile publice locale nu-şi uită fiii plecaţi aşa cum nici aceştia nu au uitat ţinuturile de unde au plecat, unde s-au născut şi unde au învăţat. În viitor instituţiile de învăţământ şi cultură ar trebui să continue manifestările pentru a cunoaşte mai multe despre viaţa şi activitatea lui Pompiliu Marcea, despre opera scrisă de acesta, aşa cum spunea şi Marin Sorescu într-un articol:”Opera lui Pompiliu Marcea ar trebui editată şi reeditată şi repusă în circuitul ei firesc”.
Mulţumesc pe această cale din nou,  lucru pe care n-am ezitat să-l fac ori de câte ori am avut ocazia, în scris sau verbal,  tuturor persoanelor şi personalităţilor de la nivel naţional, judeţean sau local, tuturor autorităţilor la nivel central sau local, tuturor administraţiilor judeţene şi locale, instituţiilor de învăţământ şi de cultură de la nivel naţional, judeţean sau local, tuturor cadrelor didactice,  care au fost alături de familia scriitorului, în implicarea şi susţinerea demersurilor făcute, în aceşti 20 de ani, pentru păstrarea memoriei neşterse peste ani, a celui care a fost Pompiliu Marcea, personalitate marcantă a literelor româneşti din a doua jumătate a secolului XX.
 Ion Marcea – nepotul scriitorului  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here