Spitalul Orăşenesc Turceni ar putea beneficia începând cu anul următor de un sistem de încălzire modern, reprezentat de pompe care generează căldură.
Proiectul a fost depus la Ministerul Mediului pe data de 9 octombrie, urmând să se primească aprobarea sau respingerea în următoarele luni.
„Acesta este un sistem nou, iar proiectul presupune înlocuirea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energia regenerabilă”, ne-a declarat Diana Sârbu, inspector de specialitate al Biroului de Management de Proiecte şi Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei oraşului Turceni.
Valoarea totală a proiectului este 1.175.953 lei, iar, în cazul aprobării de către Ministerul Mediului, jumătate din sumă va fi din cadrul bugetului local, iar cealaltă jumătate va aparţine bugetului de stat. „Iniţial ne-am gândit să contribuie şi beneficiarii cu un anumit procent, dar am renunţat la idee”, a completat inginera.
Finanţări mici pentru proiecte mari
Proiectul de amenajare de pompe de căldură pentru unitatea medicală din Turceni face parte din Programul de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului emis prin Ordinul 565 din 8 mai 2009 de către Ministerul Mediului.
Unităţile administrativ-teritoriale pot solicita finanţare pentru mai multe locaţii în cadrul aceleiaşi cereri de finanţare. Finanţarea se face eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului pentru finanţare şi pe măsura realizării proiectului. Pentru anul 2009, suma prevăzută pentru derularea Programului la nivel naţional este de 310.000 lei. Din păcate, această sumă nu poate asigura nici măcar finanţarea unităţii de la Turceni, însă autorităţile locale gorjene nu încetează să spere că proiectul va fi aprobat la începutul anului viitor, iar pentru 2010 să se preconizeze sume mai mari pentru derularea Programului.
Centrale termice pentru cele două etaje
Spitalul Orăşenesc Turceni are parter, şi două etaje, şi o capacitate de aproximativ 200 de paturi. În prezent, sistemul de încălzire al unităţii medicale se bazează pe centrale termice care funcţionează pe gaze, numărul total al centralelor fiind de 18. Serviciile medicale oferite de Spitalul Orăşenesc din Turceni constă în consultaţii, investigaţii, stabilirea diagnosticelor, tratamente medicale şi chirurgicale, precum şi recuperări, îngrijiri, medicamente, cazare şi masă. Acesta s-a înfiinţat la 1 august 1981 sub denumirea de Spitalul Comunal Turceni, nume pe care ş-i l-a schimbat în anul 2003.
Izabella Molnar