Poluarea de la Rovinari, confirmată de o echipă de specialişti Greenpeace

486

Echipa Greenpeace România a măsurat joi, nivelul particulelor în suspensie a aerului din Oraşul Rovinari. Voluntarii Greenpeace au oferit totodată materiale informative localnicilor din Parcul Central referitoare la pericolele poluării.

Echipa Greenpeace a fost întâmpinată de autorităţile locale şi invitată la sediul primăriei pentru mai multe discuţii privind demersurile pe care le pot face împreună pe lângă Ministerul Mediului, pentru a reduce nivelul poluării din Oraşul Rovinari.
111Conform informaţiilor oficiale, de la cele trei staţii de măsurare a calităţii aerului din judeţ (Târgu – Jiu, Rovinari şi Turceni), doar la cea din urmă nu a fost depăşită limita de 50 µg/m.c. pulberi în suspensie pentru mai mult de 35 de zile, aşa cum prevede legea.
În Rovinari, patru ani la rând, între 2009 – 2012, au fost depăşite cele 35 de zile prevăzute de lege drept limită. Mai mult, limita a fost depăşită de patru ori: în 2009 s-au înregistrat 131 de zile cu valori ale pulberilor în suspensie de peste 50 µg/m.c.. În anul 2012 au fost 91 de zile cu depăşiri ale acestei limite.

2241 de zile, aerul din municipiu poluat peste limită
Tot din statisticile oficiale, a rezultat că şi la Târgu-Jiu a fost depăşit numărul de zile cu medie peste 50 μg/m3, în 2010 fiind înregistrate valori peste limită în 41 de zile. “Costurile mari, de sănătate şi de mediu, nu sunt suportate de către Complexul Energetic Oltenia şi nici nu se regăsesc în facturile de energie. Ele revin, însă, fiecărei familii, sub forma cheltuielilor medicale, precum şi agenţilor economici, ca pierderi din zile de absentare, din motive medicale. Autorităţile locale şi centrale trebuie să se asigure că instalaţiile Complexului Energetic Oltenia respectă calendarul stabilit pentru echiparea tehnică în scopul reducerii emisiilor”, susţine Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace România.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here