Politrucii de la deconcentrate, zburaţi din funcţii de USL

145

PREF 2Schimbarea ,,specialiştilor” cu ştate vechi în ale politichiei la deconcentratele din judeţul Gorj este momentan un subiect tabu la nivelul liderilor Uniunii Social Liberale(USL) de la vârful judeţului. Se discută însă neoficial, în sânul Uniunii, că abia săptămâna viitoare social-democraţii şi liberalii îşi vor stabili oamenii la ,,deconcentratele” ocupate de politrucii ,,portocalii”, funcţiile deţinute prin concurs dând deja bătăi de cap în privinţa schimbării actualilor posesori de scaune la instituţiile de stat. Care sunt însă ,,specialiştii” cu carnet de partid care vor rămâne la posturi sub USL nu se ştie sigur, cert este doar că cele două formaţiuni politice îşi scot acum activele de partid pentru selecţia de şefi la deconcentratele din Gorj. Serviciile deconcentrate se află în subordinea Prefecturii Gorj.

Încă de după Revoluţia din 1989 politizarea funcţiilor s-a făcut masiv şi la nivel de Gorj, în funcţie de partidele aflate la guvernare. Am avut pedeserizare, am avut pesedizare, am avut penelizare şi până nu demult o pedelizare. Cea din urmă politizare, adică pedelizarea, a ras tot în structurile de conducere a instituţiilor de stat, depăşind fără nicio sinchiseală toate normele statului de drept. Pesediştii şi liberalii s-au plâns de nenumărate ori că ,,portocaliii” au schimbat nu numai directorii de la deconcentrate, ci toţi oamenii pe funcţii până chiar la femeia de serviciu, portar şi şofer. Cine nu a comentat însă în primăvara lui 2009 când o ordonanţă de urgenţă detrona peste noapte şefii de deconcentrate şi funcţionari publici de pe funcţii de conducere, fără nicio noimă? Evident că toţi cei schimbaţi şi partidele lor. Acum însă recunoscând greşeala antecesorilor lor stau pe gânduri în privinţa detronării ,,portocaliilor” de la deconcentrate, asta şi pentru că mai este doar o lună până la alegerile locale şi orice exces de zel poate crea un deserviciu electoral USL. În spatele uşilor închise se discută însă despre cine, cum şi când poate fi schimbat, numit sau promovat la ,,deconcentratele” împărţite la Gorj doar între PSD şi PNL. Am încercat şi noi să facem o analiză, bazându-ne pe surse dar şi pe situaţia înregistrată înainte şi după ordonanţa de urgenţă, considerată abia anul acesta de fostul premier Emil Boc drept o greşeală politică. “Prin acea ordonanţă de urgenţă, politicul a fost prea mult”, a spus Boc în februarie 2012, prea târziu însă.

Boeriu, cel mai slab director al DSP

Cum Ministerul Sănătăţii a revenit PSD, prin ieşeanul Vasile Cepoi, numirea directorului la Direcţia de Sănătate Publică(DSP) Gorj ar fi apanajul social-democraţilor. Acum funcţia este ocupată de Marius Boeriu, unul dintre cei mai slabi şefi pe care i-a avut această instituţie încă de la înfiinţare. Susţinut de PSD şi apoi de PDL, care l-a şi făcut membru, Boeriu va fi zburat din funcţie de social-democraţii care nu au însă, deocamdată, un om cu carnet de partid în instituţie, funcţia până la Ordonanţă fiind ocupată de Mariana Sfichi, care a decedat, manager fără carnet de partid la acea vreme. Culmea este că nici măcar liberalii nu au om la DSP, dar în rândul ambelor partide există un curent similar, Boeriu nu va mai face purici la DSP, greşelile acestuia în funcţie fiind numeroase.

Cultura, fără Ciolacu, dar cu cine?!

Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Gorj este condusă acum de pedelistul Pompiliu Ciolacu Jr. Ocupantul nu a făcut nimic notabil în funcţie ci doar politica PDL, el considerându-se un veritabil adorator al lui Ionel Manţog pentru care, până nu demult, şi propunea proiecte ,,Brâncuşi” în dezacord cu autorităţile municipale. Instituţia va reveni PNL-ului care are şi ministrul Culturii în persoana lui Mircea Diaconu. Liberalii dau însă din umeri când e vorba despre instituţia în cauză, unii spun că nici nu ştiau că există, subliniind că nu au nici un om cu carnet de partid prin direcţia în cauză. De altfel, aici până în 2009 a fost susţinută pe funcţie Olimpia Bratu, actuala directoare a Bibliotecii Judeţene Gorj. Cum Bratu nu mai este în instituţie, suntem curioşi să aflăm ce salariat va deveni liberal pentru funcţia lui Ciolacu.

Consumatorii cui?

Rodica Braia, actuala ocupantă a postului de comisar-şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Gorj are şanse să rămână pe funcţie chiar dacă se află în interimat, asta şi pentru că fosta ocupantă a postului până în 2009, Mihaela Răducan, nu mai are şanse să fie promovată pe funcţie, ştiindu-se relaţia sa extrem de apropiată cu Ionel Manţog. Politicianul a fost cel care a susţinut-o la Bucureşti pentru funcţie şi a tras sforile, recent, pentru ca aceasta să fie reprimită la serviciu, deşi rezultatele sale profesionale au fost inexistente în ultimul an. Braia are şanse să rămână la cârma CJPC şi urmare a protocolului cu UNPR-ul făcut recent la nivel central.

ITM-ul, cu Romanescu şi Pătrăşcoiu

La Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj va rămâne pe funcţie George Romanescu, actualul şef, în timp ce a adjuncţii săi vor fi schimbaţi. Romanescu nu a avut carnet de partid, este susţinut de PDL pe funcţie, şi recent s-au purtat discuţii cu PSD-ul acordându-i-se acestuia mari garanţii profesionale. De altfel şi pesediştii şi liberalii dau ca sigură rămânerea lui Romanescu pe post, dar aducerea în postura de adjunct a pesedistului Traian Pătrăşcoiu. Consilierul municipal Pătrăşcoiu a mai ocupat o funcţie similară până la radierea ordonanţei din 2009, s-a luptat mult cu instituţia în instanţă şi a anunţat, în mai multe rânduri, că vrea să revină pe post. Nu mai vrea funcţia de la cârma ITM, Vasile Râbu, cel care a deţinut funcţia lui Romanescu.

Casa Judeţeană de Pensii, cu sau fără pedelista Ghimiş?!

Rodica Ghimiş ocupanta postului de director al Direcţiei Muncii a cedat în faţa PDL pentru funcţie. Gestul, după ani de menţinere la cârma instituţiei, de către toate partidele politice, nu dovedeşte decât că Ghimiş face parte din categoria politrucilor care cred că trebuie să se pensioneze din funcţia de director, indiferent cine şi cum se află la cârma ţării. Ghimiş ar putea fi menţinută astfel în funcţie iar de PNL, Ministerul Muncii aparţinând liberalilor, asta pentru că peneliştii nu au om în instituţie iar strângerea în braţe a pedeliştilor pare că nu face greaţă nimănui. Aşa că ,,specialista” cu carnet portocaliu, Rodica Ghimiş, ar putea rămâne alături de numeroasele rubedenii pe care le-a plasat în instituţie, la cârma Casei de Pensii Gorj.

AJOFM, cu Chiriac dar fără adjuncta pedelistă

Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) Gorj, condusă de uneperistul Romeo Chiriac, va rămâne cu acelaşi director dar fără adjuncta Maria Danciu, membră PDL, şi aspirantă la un moment dat la fotoliul de primar al Primăriei Crasna. Liberalii susţin că Danciu va zbura din funcţie dar Chiriac va rămâne, relaţia sa de rudenie cu Raul Chiriac, şeful Serviciului de Investiţii din Primăria Târgu-Jiu, fiind elocventă pentru PSD. Astfel că fratele Raul Chiriac îi va oferi ,,umbrela” necesară actualului director să rămână în funcţie. În ce priveşte adjunctul său, Ion Târlea, fostul director executiv al instituţiei din 2009 ar putea fi o variantă.

Prestaţiile Sociale, între Podaru şi Văcaru

La Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale directoarea actuală Geanina Monica Podaru, susţinută de UNPR, ar putea fi schimbată cu Viorica Roşianu, fosta directoare, asta dacă este să ne luăm după schimbările din 2009. Cum însă Roşianu nu s-a mai prezentat la concursul pe post din 2011, Podaru ar putea rămâne în funcţie, având o notă de peste 9.00 la competiţia pe scaunul de director. PSD-ul l-ar avea însă pe Alin Văcaru, fost director al agenţiei până la ordonanţa din 2009, care ar putea fi şi el promovat înapoi pe funcţie. Din păcate, concursul lui Podaru ar putea însă să îi creeze piedici.

Sport şi Tineret, în derivă

Pedelistul Horaţiu Gorun conduce Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Gorj avându-l adjunct pe Robert Doicaru. Rămânerea lui Gorun pe funcţie este pusă sub semnul întrebării de către PSD, partid care va decide schimbările, dar există posibilitatea ca Doicaru să preia funcţia lui Horaţiu. Sunt, de asemenea, ceva lideri din structurile de conducere ale TSD Gorj interesaţi de o promovare la Direcţia de Tineret şi Sport.

Finanţele revin la liberalul Paraschivu?!

Ministerul de Finanţe aparţine PSD, ministrul Florin Georgescu fiind social-democrat. Ion Cupă, actualul director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, cunoscut pedelist, are şanse minime să rămână în funcţie. Ar putea reveni la conducere însă Gheorghe Paraschivu, liberal cu acte în regulă, în tandem cu Dumitru Pârvulescu. În 2009 din echipă făcea parte şi Gigi Trifoi, actualul şef de la Garda Financiară Gorj, aflat însă la comanda PDL.

Iana, înapoi la Gardă, Vama fără om

În ce priveşte şeful de la Garda Financiară, nu ar fi exclus ca Traian Iana să preia, din nou, cârma instituţiei, ca în 2009, Trifoi fiind îndepărtat pentru apropierea sa de PDL. În ce priveşte Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Gorj, nici pesediştii, nici liberalii nu au un om care să fie promovat director aici. Să nu uităm că în 2009, Gheorghe Cocină se afla la cârma instituţiei. PSD-ul ar putea însă decide în acest caz asta dacă nu, aşa cum s-a vehiculat, Vama şi Garda Financiară se vor uni, în final.

Agricultura se ,,conservă” cu Drăguşin

Direcţia pentru Agricultură Gorj nu îl va avea la cârmă pe pedelistul Ion Popescu, chiar dacă PC-ul care deţine Ministerul Agriculturii nu are un om în interiorul instituţiei. Promovat pe funcţie ar putea fi însă Virgil Drăguşin, actualul purtător de cuvânt al PNL Gorj, care a şi participat o dată la concursul pentru post, fiind nedeclarat câştigător din considerente politice. Ar putea apărea însă şi surprize, Drăguşin, de profesie economist, dorind însă o promovare pe această linie.

La APIA revine Versin, Mazilu înlocuit

Directorul executiv adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură(APIA) Gorj, Mihai Versin, va fi promovat cu siguranţă înapoi la cârma instituţiei. Versin o va înlocui astfel pe Corina Dorobanţu, promovată în funcţie de către PDL. În ce priveşte Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, acesta ar putea să nu mai fie condus de Ion Cosmin Mazilu, membru PDL, ci de un alt salariat al instituţiei. Deocamdată instituţia pare de mică importanţă atât pentru PSD cât şi pentru PNL, care nu au luat în calcul un om pentru promovare pe funcţie. La fel stă situaţia şi la Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Gorj.

Mediul îi revine lui Fometescu, Garda lui Ilie

Agenţia de Protecţia Mediului Gorj îi va reveni pesedistului Gheorghe Fometescu, îndepărtat abuziv de pe post, în 2009. Fometescu îl va înlocui pe pedelistul Radu Socolovschi, trecut în rândurile acestui partid numai pentru funcţie. În ce priveşte Garda de Mediu, Ovidiu Ilie, actualul ocupant al postului, lăsat la cârma instituţiei de PDL printr-un protocol cu UDMR, ar putea rămâne pe funcţie. Ilie a mai ocupat postul şi în 2009.

Direcţia Sanitar Veterinară, fără Iliuţă

Social-democraţii dar şi liberalii sunt pregătiţi să îl înlocuiască pe Ion Iliuţă din funcţia de director al DSVCA Gorj, numai pentru campania electorală făcută pentru PDL şi UNPR, dar şi pentru faptul că nu recunoaşte că a avut adeziuni la partidele care l-au susţinut în funcţie. Nu recunoaşte nici măcar declaraţiile foştilor săi şefi de partid, care spuneau public că acesta este membru şi la PDL şi la UNPR. Iliuţă are însă o salvare, concursul pe post, care îi ţine momentan manta de ploaie, şi nu ,,profesionalismul” cu care se bate cu pumnul în piept.

Inspectoratul Şcolar cu Işfan şi Ciolocoi

La Inspectoratul Şcolar Gorj nu vor mai rămâne pedeliştii Justin Paralescu şi Gheorghe Mitescu. Ei vor fi înlocuiţi cu Ion Işfan şi Mădălina Ciolocoi, cei care au fost îndepărtaţi din funcţii în 2009. Nicolae Mergea vrea şi el în continuare funcţia de ,,general” al IŞJ Gorj chiar dacă cel care s-a zbătut, în ultimii ani, cu sistemul ,,portocaliu” de învăţământ de la nivelul judeţului a fost Işfan.

Statistica, ISU şi IPJ-ul rămân cu actualii şefi

În ce priveşte Direcţia de Statistică Gorj, unde director este Gheorghe Popescu, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj, cu Viorel Caragea şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, cu Liviu Dumitraşcu, acestea vor rămâne cu actualii lor şefi.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here