Poliţistul Birou, jertfit în scandalul “ţevile portocalii” de la CE Turceni

93

Deschidere●Cercetările (n.r. privind dosarul-ţevile) sunt într-o fază în care rezultatele nu pot fi făcute publice” – Daniel Tică, purtător de cuvânt IPJ Gorj

Dacă în urmă cu câteva zile vă relatam că mafia fierului de la Complexul Energetic(CE) Turceni lucrează pentru muşamalizarea scandalului privind marele furt depistat înainte de sărbătorile pascale, continuăm investigaţia, chiar dacă pe parcursul acesteia ne-am lovit de opacitate totală a celor implicaţi şi de răsturnări mari de situaţie.

 

 

Din aproape în aproape am aflat astfel, cu stupoare, că nu poliţistul Vali Niţă a fost cadrul ,,premiat” cu mutarea subită de la vechiul loc de muncă, drept recompensă pentru implicarea în stoparea furtului de fier de la CE Turceni, ci că un alt coleg de breaslă ar fi cel care şi-a luat şuturile în dos pentru că nu şi-ar fi văzut de treabă. Poliţistul este nimeni altul decât Vali Birou, ex-criminalistul Poliţiei Turceni, zona în care se dovedeşte că cei care se implică nu fac prea mulţi purici. Bomba a fost însă că nu fierul vechi a stat la baza anchetei poliţieneşti a lui Birou, ci un lucru mult mai grav aflat acum în ancheta IPJ Gorj, adică ţevile ajunse de la CE Turceni, sponsorizare de partid, la mai multe primării din judeţ, printre care şi Primăria Turburea. În scandalul ,,ţevile portocalii” sunt implicaţi însă şi unii politicieni de calibru, care au dat deja cu subsemnaţii în acest dosar.

Dormiţi liniştiţi, Poliţia Turceni vă lucrează!

primaria turbureaAstfel, am aflat şi ni s-a confirmat că Vali Birou a fost cel care în urma anchetei ţevilor scoase de la CE Turceni şi trimise la primăriile pedeliste din judeţ, a fost mutat cu serviciul de la Poliţia Turceni, la Poliţia Ţicleni. Am încercat să dăm însă de poliţistul Birou pentru a ne relata care a fost sursa investigaţiei sale proprii, despre care se aude că ar fi ajuns iniţial la superiorii de la Craiova, după care a coborât spre Inspectoratul Judeţean de Poliţie(IPJ) Gorj, instituţie obligată să ia urgent măsuri pentru stoparea infracţiunii masive, cu rădăcini adânci. Gestul lui Birou care a dovedit că nu are încredere în superiorii de la Gorj s-a lăsat cu repercusiuni ulterioare pentru cadrul de poliţie, mai ales că şefii IPJ Gorj au fost obligaţi să se întindă mai mult decât le permitea pătura. Dar până una alta, cele relatate pe surse, ni s-au confirmat. Am aflat astfel că într-adevăr Birou lucrează, de mai puţin de o lună, la Poliţia Ţicleni, lucru subliniat şi de una dintre salariatele acestui post de poliţie, care ne-a informat însă că: “domnul Birou a plecat. Puteţi reveni mâine”. Astfel, superiorii din IPJ Gorj au dovedit că le-au făcut hatârul celor care conduc Poliţia Turceni, despre care, în ultimul timp, nu s-au prea zis vorbe de laudă. Pare astfel de crezut că Birou s-a dovedit un pericol prea mare pentru “infractorii” din fruntea acestui organism, care au cerut să se descotorosească de cel pentru care şefii din IPJ Gorj se mândresc în rapoartele de activitate pe care le înaintează Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Birou nu e la prima “abatere”

La mutarea lui Birou, se vehiculează însă că ar fi contribuit şi alte sesizări făcute de tânărul poliţist. Acesta a fost bănuit la un moment dat de superiorii din cadrul Poliţiei Turceni că s-ar fi aflat în spatele unor anonime ajunse de data asta la IPJ Gorj. În cuprinsul “scrisorelelor” în cauză se pomenea de anumite trocuri şi afaceri ilegale care s-ar fi realizat între şeful Poliţiei Turceni şi reprezentantul comunităţii orăşeneşti, primarul Ion Iordache. Tot aici se pomenea şi de o maşină oferită cadou de edilul local aceluiaşi poliţist “cu merite deosebite”. Oricum, surse din Turceni dau ca sigur faptul că Birou şi-ar fi anunţat superiorii de la IPJ că la Poliţia Turceni se fac lucruri necurate. “Pentru bună purtare”, Birou a fost mutat la Poliţia Ţicleni!

Vali Niţă, un pion

În ce îl priveşte pe poliţistul Niţă de la Brăneşti, acesta nu a făcut decât să oprească maşina infractorilor în care se afla “marea captură”, adică cele 16 tone de fier vechi sustrase cu complicitatea unor salariaţi, dosar diferit, din incinta CE Turceni. Poliţistul Niţă lucrează în continuare la acelaşi post de poliţie.

Ancheta continuă… la adăpost

În ce priveşte făptaşii, vinovaţii sunt încă în libertate, lucrează liniştiţi. Reprezentanţii IPJ Gorj nu dau nicio veste în acest sens, cer doar răbdare ziariştilor care s-au încumetat să relateze ceva despre afacerea “ţevile portocalii”, fapt anunţat ieri şi de purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Daniel Tică. Mai aşteptăm, cum aşteptăm şi un semn de la Viorel Caragea, comandantul IPJ Gorj, în legătură cu finalitatea corectă a acestui dosar, despre care se spune tot mai des că se muşamalizează. Deja se fabrică acte pentru ţevile scoase din CE Turceni, cu luni bune în urmă, susţin surse din unitate, asta în timp ce unii susţin că actele pe ţevi ar putea să fie date de Complexul Energetic Rovinari. În spatele afacerii este vehiculat tot mai des numele lui Ionel Manţog, deşi sunt numeroşi cei care susţin că fostul lider portocaliu “nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase”.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here