Polițiștii locali târgujieni, plătiți tot de către municipalitate pe perioada stării de urgență! Salariile ajung la aproape 10.000 de lei

2083

În ciuda faptului că pe perioada stării de urgență, Poliția Locală Târgu-Jiu a trecut în subordinea Poliției Române, salariile agenților rămân a fi achitate tot de către municipalitatea târgujiană.

De aproape două luni de zile, Poliția Română conduce operațional, prin inspectoratele de poliție județene, poliția locală care funcționează în raza de competență a acestora. Acest lucru ar putea lua sfârșit la finalul stării de urgență impuse de pandemia provocată de noul coronavirus.La nivel național, în urmă cu câteva zile, Marcel Vela, ministrul de Interne, a tras un semnal de alarmă cu privire la inechitățile salariale între cele două categorii de polițiști. ,,În mod esențial ar trebui făcută o analiză cu privire la competențe, dincolo de uniformă sau inscripționare, competențele sunt uneori destul de complicate sau complexe, fie unele se suprapun, fie unele sunt în contradicție. În altă ordine de idei, Poliția locală are un avantaj care nu este comparativ cu Poliția națională. Polițiștii locali sunt în subordinea primăriilor, s-au mărit salariile la primării și în mod automat funcționarii de acolo au salarii foarte mari. De exemplu, un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei, iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local”, a spus ministrul Vela, la un post național de televiziune. La Târgu-Jiu, ca și în toate localitățile din țară, unde există poliție locală, agenții operează din luna martie în subordinea Inspectoratului de Poliție Județean. Totuși, agenții Poliției Locale Târgu-Jiu nu sunt plătiți de către MAI, ci salariile acestora sunt achitate în continuare de către municipalitate. ,,Tot Primăria Târgu-Jiu este cea care se ocupă de achitarea salariilor acestei categorii de personal. Poliția Locală Târgu-Jiu a trecut doar operațional în subordinea MAI, noi doar beneficiem, să zicem, de experiența lor. O luăm ca pe un schimb de experiență”, a declarat Decebal Drăghiea, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Gorj.

Spor de condiții vătămătoare pentru tot personalul
Conform ultimelor venituri salariale publicate pe pagina de internet a Poliției Locale Târgu-Jiu, aferente lunii martie anul curent, toți angajații acestei instituții încasează spor de condiții vătămătoare. În total, 136 de posturi cuprindea în luna martie organigrama Poliției Locale a Municipiului Târgu-Jiu. Dintre acestea, patru sunt posturi de conducere ce au avut ca aferente următoarele venituri salariale: director executiv – 9.857 de lei, director executiv adjunct – 9.235 de lei, șef serviciu (8 posturi) – 8.611 lei, șef birou (2 posturi) – 8.102 lei.
Nu doar personalul cu funcții de conducere din Poliția Locală Târgu-Jiu încasează și un spor de condiții vătămătoare de 15%, ci toți salariații instituției, de la îngrijitor la director executiv, acesta din urmă beneficiind în luna martie 2020 de un spor în cuantum de 1.305 lei. La Poliția Locală Târgu-Jiu, un agent încadrat pe un post de consilier superior a încasat un salariu de bază de 6.620 de lei, un consilier principal 4.503 lei, un consilier asistent 3.511 lei, iar un referent de specialitate încasase în martie un salariu de bază de 5.523 de lei. Și în ceea ce privește funcțiile contractuale din cadrul Poliției Locale Târgu-Jiu, aici salariații stau la fel de bine. Mai precis, un inspector de specialitate are un salariu de bază de puțin peste 5.300 de lei, administratorul are 3.814 lei, un muncitor calificat încasează 3.788 de lei, iar un îngrijitor 2.961 de lei. Salariile de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual au fost stabilite conform art. 11 din Legea-cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Târgu-Jiu nr. 36/09.02.2020 privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual salarizați potrivit familiei ocupaționale ,,Administrație” numiți/angajați în cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu și în instituțiile publice subordonate Consiliului Local al Municipiului Târgu-Jiu, începând cu data de 1 februarie 2020. Sporul pentru condiții vătămătoare și sporul de handicap au fost menținute la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, în conformitate cu prevederile art. 34 al Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here