Polițiștii, în acțiune în Târgu-Jiu

989

Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu colegii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu-Jiu, au continuat acțiunile pentru prevenirea furturilor. De această dată, oamenii legii au mers în apropierea blocurilor din zona de sud a orașului, purtând discuții cu proprietarii apartamentelor. ,,Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și siguranța cetățeanului reprezintă priorităţi pentru poliţiștii gorjeni, astfel că activităţile preventive desfăşurate în cadrul programului de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului au avut un caracter permanent pe parcursul anului 2019. <> a fost motto-ul activităţilor desfăşurate în data de 18 iulie, de către poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu-Jiu, în zona de sud a orașului, peste 450 de cetăţeni fiind beneficiari ai recomandărilor preventive.
Activităţile preventive au fost desfăşurate în special în spaţiul public, urmărindu-se diseminarea mesajelor către un număr cât mai mare de beneficiari, obiectivele vizate fiind sensibilizarea cetăţenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi prezentarea consecinţelor care decurg din comiterea de infracţiuni. Atenţia poliţiştilor de prevenire a fost orientată spre informarea cetăţenilor cu privire la creativitatea infractorilor, astfel încât aceştia să fie conştientizaţi cu privire la importanța propriilor atitudini, în reducerea riscului de victimizare, în cazul furturilor din locuințe. Pentru fiecare cetățean locuința este spațiul în care se simte în siguranță și orice pătrundere neautorizată generează o stare de disconfort, de multe ori fără o legătură directă cu prejudiciul cauzat, de natură patrimonială, ci și cu însăși încălcarea acestui spațiu intim de siguranță personal”, se precizează într-un comunicat al IPJ Gorj. Mesajele preventive invită cetăţeanul la cunoaşterea modurilor de operare folosite de hoţi, precum şi la vigilenţă şi adoptarea măsurilor fundamentale de siguranţă a locuinţei.
,,În scopul prevenirii furturilor din locuinţă, poliţiștii recomandă să închideţi ferestrele și ușa de fiecare dată când plecaţi de acasă. Furtul din locuință este favorizat de neglijența proprietarilor care le lasă o portiță deschisă hoților. Dacă staţi la parter sau la etajul 1, montaţi grilaje la toate ferestrele. Escaladarea geamurilor e un mod frecvent de operare, iar forțarea acestora face accesul în locuință extrem de ușor. Fiţi conștient de vulnerabilitățile zonei în care staţi și luaţi măsuri suplimentare dacă sunteţi expus. De exemplu, hoții preferă blocurile cu multe apartamente, unde sunt șanse mai mari ca vecinii să nu se cunoască bine între ei și să nu li se pară neobișnuită prezența unor necunoscuți în scară. Organizaţi un sistem de supraveghere a vecinătății împreună cu ceilalți locatari.
Acest model preventiv limitează accesul nejustificat al persoanelor străine și ajută la semnalarea problemelor apărute în bloc. Locurile <> în care le lăsaţi prietenilor apropiați cheia apartamentului, precum ghiveciul cu flori sau preșul de la intrare, nu sunt așa secrete. Astfel de metode vă fac vulnerabil în fața furturilor. Activaţi sistemul de alarmă de fiecare dată când plecaţi de acasă. Devine inutil dacă nu e activat și firma de pază nu poate fi anunțată că trebuie să intervină. Nu uitaţi să puneţi la vedere afișul care anunță că locuința ta este protejată. Asiguraţi-vă că zona palierului de bloc e luminată în permanență. Dacă se ard becurile de pe hol, cereţi administrației să le înlocuiască imediat. Indiferent de pretext, nu le oferiţi persoanelor necunoscute informații despre dumneavoastră sau vecini.
Nu le permite accesul în locuință străinilor care pretind că reprezintă instituții, dar nu se pot legitima. Chiar dacă au uniformă sau ecusoane, trebuie să își justifice prezența prin legitimație și carte de identitate. Nu țineţi banii în casă. Sunt pe primul loc în preferințele hoților, urmați de aparatură electronică, telefoane mobile și bijuterii. Dacă sunteţi victimă a unor astfel de fapte, sesizaţi imediat Poliţia la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi demarate verificările ce se impun”, se mai precizează în comunicatul de presă.
Astfel de acțiuni se vor desfășura în tot orașul.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here