Poliţiştii îi sfătuiesc pe părinţi să aibă grijă de copii

337

Pentru a evita implicarea copiilor în accidente rutiere, poliţiştii gorjeni le recomandă părinţilor să fie precauţi şi să aibă grijă de copiii lor. Oamenii legi au o serie de sfaturi pentru părinţi, în a căror obligaţie rămâne educarea celor mici.

La sfârşitul săptămânii trecute, o minoră de 7 ani s-a angajat în traversarea străzii fără a se asigura corespunzător şi a fost acroşată de un autoturism. Evenimentul rutier s-a produs pe raza localităţii Bumbeşti-Piţic. În urma evenimentului rutier, minora a suferit leziuni corporale şi a fost transportată la Spitalul Novaci pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Pentru a evita astfel de evenimente, poliţiştii le recomandă părinţilor să aibă grijă de copiii lor.

Sfaturi pentru părinţi
Părinţii trebuie să îi înveţe pe micuţi să circule numai pe trotuare şi să nu staţioneze pe bordura trotuarelor deoarece se pot dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor. De asemenea, ei trebuie să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje. Traversarea să o efectueze numai la culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestuia pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat. Acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup ci în şir unul după altul. Este recomandat ca cei mici să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice. În plus, copiii trebuie să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii. După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor. Mai mult decât atât, copiii trebuie să nu circule cu bicicleta pe drumurile publice dacă nu au împlinit vârsta de 14 ani; dacă circulă cu bicicleta, să evite zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare; dacă totuşi ajung cu bicicleta într-o intersecţie, să respecte semnificaţia indicatoarelor şi să-şi sporească atenţia. Orice schimbare a direcţiei de mers trebuie semnalizată cu braţul întins orizontal, însă acesta nu este suficient. Trebuie să fie siguri că toţi conducătorii auto le-au observat intenţia.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here