Poliţiştii gorjeni, membri ai Sindicatului Pro Lex, nu vor participa, deocamdată, la nicio acţiune de protest. Ei se pregătesc, totuşi, pentru protestele care vor avea loc în octombrie, care vor fi comune cu cele ale tuturor bugetarilor şi, speră ei, de impact.
Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Pro Lex Gorj, Cristinel Globaşu a discutat, miercuri, cu preşedintele Federaţiei Poliţiştilor PRO LEX Florin Vîlnei, în legătură cu derularea protestelor poliţiştilor, care fac parte din sindicatele afiliate la această Federaţie. Globaşu spune că: „s-a stabilit ca în perioada următoare, să ne manifestăm solidaritatea faţă de toate acţiunile de protest ale celorlalte sindicate de ramură şi chiar să participăm efectiv la protestele ce vor fi organizate la nivel judeţean de acestea, dacă vom fi solicitaţi, sau de sindicatele afiliate Alianţei Funcţionarilor Publici SED LEX cu care vom lua legătura în zilele următoare”.
La nivelul Alianţei Funcţionarilor Publici s-a stabilit ca, în perioada următoare, sindicatele bugetarilor din componenţă să declanşeze greva generală şi blocarea propriu-zisă a administraţiei publice.
Proteste în octombrie
La nivelul Alianţei Funcţionarilor Publici s-a stabilit ca în perioada următoare sindicatele bugetarilor din componenţă, să declanşeze greva generală şi blocarea propriu-zisă a administraţiei publice. Cristinel Globaşu, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Pro Lex Gorj, a declarat că: „împreună cu preşedintele Alianţei Funcţionarilor Publici SED LEX, Vasile Marica s-a mai stabilit ca în luna octombrie să participăm la acţiunile de protest preconizate a se organiza în comun cu toate confederaţiile sindicale”.
Pro Lex susţine revendicările SNPPC
Pentru informarea membrilor Sindicatului Poliţiştilor Pro Lex Gorj, Globaşu a precizat că „prin adresa nr. 20/19.09.2010 ne-am manifestat solidaritatea faţă de acţiunile de protest anunţate de SNPPC pentru săptămâna 20-24.09.2010 şi am solicitat să ni se comunice revendicările şi calendarul protestelor, dar până în prezent nu am primit un astfel de răspuns. Mai mult, într-o discuţie cu unul din reprezentanţii SNPPC, în care am fost de acord să participăm împreună la mitingul din Bucureşti, din 24 septembrie 2010, acesta ne-a transmis că putem participa, dar fără a afişa pancarte cu însemnele sindicatului nostru, lucru cu care nu am fost de acord. În această situaţie, în semn de solidaritate, ne exprimăm public susţinerea necondiţionată faţă de revendicările colegilor noştri, poliţişti din cadrul SNPPC”.
Revendicările Pro Lex Gorj
Sindicatul Poliţiştilor Pro Lex Gorj a demarat procesul de declanşare a acţiunilor de protest pentru mai multe probleme. Acestea sunt: revenirea la nivelul de salarizare anterior reducerii cu 25%; renunţarea la disponibilizarea poliţiştilor din cadrul M.A.I., deoarece există un deficit de personal de peste 800 de mii de poliţişti; rediscutarea tuturor grilelor de salarizare din noua lege privind salarizarea personalului bugetar (în special al agenţilor de poliţie); acordarea drepturilor salariale restante, cuvenite poliţiştilor (plata orelor suplimentare, prima de concediu, norma de echipament etc.); scoaterea din legislaţie a incompatibilităţilor stabilite pentru poliţişti (modificarea Legii nr.360 şi a Ordinului 400/2002); iniţierea unor acte normative pentru întărirea autorităţilor poliţiştilor; consemnarea şi găsirea soluţiilor pentru plata orelor suplimentare; promovarea în carieră (funcţie şi grad) să se facă prin transformarea postului, astfel încât să nu mai fie condiţionat de existenţa unei funcţii vacante sau de un anumit nivel prestabilit.
Minodora Sucea