Poliţiştii-deţinuţi, pensionari dar şi “angajaţi” la stat

170

PenitenciarFavorizarea infractorilor, de asta pot fi cu uşurinţă acuzaţi reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Târgu-Jiu, în cazurile foştilor poliţişti aflaţi după gratii, Dorel Rădună şi Gheorghe Popescu, despre care Gorjeanul a avertizat deja la începutul acestei săptămâni.

Cum biroul de presă al Penitenciarului Târgu-Jiu refuză să ne ofere informaţiile solicitate vom continua să atragem atenţia că facilităţile de care au parte cei doi în detenţie, contravin legii. Intenţiile de a le reduce însă chiar şi aşa pedepsele celor doi prin muncă, sau cursuri de calificare, nu ţin cont nici de faptul că ambii condamnaţi sunt pensionari.

Aşa cum am menţionat deja Dorel Rădună, fostul poliţist condamnat la trei ani de închisoare pentru ucidere din culpă a fost repartizat la muncă imediat după ce a fost dus în penitenciar, în primăvara anului trecut. Asta, în timp ce alţi deţinuţi apţi de muncă şi care îndeplinesc criteriile de selecţionare nu beneficiază de acest tratament. În paralel cu munca, în luna mai 2011, fostul om al legii a fost selecţionat să frecventeze un curs de calificare în meseria zidar, pietrar, tencuitor, chipurile, pentru reintegrarea sa profesională la punerea în libertate. Nu se ia însă în calcul deloc faptul că Rădună la arestare era deja pensionar. Mai mult, foarte interesant şi grav în acelaşi timp este că, la data selecţionării lui pentru acest curs, Rădună era propozabil pentru comisia de eliberare condiţionată, undeva prin luna august a acestui an. Adică s-a luat în calcul posibilitatea ca Rădună să fie eliberat după un an şi jumătate de detenţie, legislaţia permiţând înscrierea la cursuri de calificare cu maxim 9 luni înainte de punerea în libertate. În luna octombrie, Rădună promovează cursul de calificare şi beneficiază de o reducere a pedepsei de 30 de zile.

Alt curs dar şi pensie, plus remuneraţie de la stat

În luna decembrie a anului trecut, acelaşi deţinut Rădună mai primeşte pe tavă un alt curs de formare profesională, de data aceasta în domeniul IT. În tot acest timp, Rădună beneficiază şi de pensie de serviciu de la stat dar şi de remunerare pentru activitatea prestată la GAZ, bani tot de la stat. Asta în condiţiile în care veniturile salariale nu se pot cumula. Dar cine să comenteze ceva de favorizarea infractorului Rădună că doar nu o fac rubedeniile sale din Penitenciarul Târgu-Jiu, sau comisarul-şef Mugurel Ţoc care răspunde tocmai de activitatea GAZ-ului unde munceşte fostul poliţist.

Deţinutul Popescu, staţionat la infirmerie

Gheorghe Popescu, fostul poliţist condamnat pentru trafic de influenţă nu este nici el prea departe de Rădună. Acesta şi-a petrecut o mare parte din pedeapsa efectuată până acum mai mult pe la infirmeria puşcăriei şi pe la Secţia Medicală, susţin surse din Penitenciar. Şi Popescu este pensionar pe caz de boală, fiind la arestare şi el deja pensionar, deşi are vârsta de doar 40 de ani. Popescu este la primul curs de calificare tot în domeniul computerelor deşi ar figura în actele medicale ca “limitat psihic”. Asta în condiţiile în care a fost totuşi selecţionat la cursurile de calificare. Cum Raluca Niţoiu şi Gore Văduva s-au ocupat de selecţionarea deţinuţilor pentru aceste cursuri tragem uşor concluzia de ce porta-vocea Penitenciarului este în silenzio stampa la acest capitol.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here