Poliţista Mărgineanu, fostă angajată la Muzeul Judeţean, anchetează dosarul fostului şef

821

Dosarul în care Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj, este acuzat de neglijenţă în serviciu pentru distrugerea unei porţiuni din situl arheologic de la Bumbeşti-Jiu-Vârtop, a fost, repartizat, luna trecută, spre cercetare Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Procurorii au transmis însă dosarul Inspectoratului Judeţean de Poliţie(IPJ) Gorj pentru audierea părţilor, dar acesta a aterizat, culmea, tocmai pe masa fostei angajate a instituţiei, până în 2008, agentul de poliţie Mădălina Mărgineanu. Fosta subalternă a directorului instituţiei de cultură a mai anchetat, anul trecut, şi un furt de aluminiu din muzeu, este vorba despre o jumătate de tonă de vitrine din acest material, care au dispărut, ea soluţionând totul în favoarea şefului, ancheta acesteia denotând că prejudiciul adus Muzeului nu ar exista.

Cel de-al doilea dosar având ca obiect conducerea Muzeului Judeţean Gorj, acesta avându-l în prim plan pe Dumitru Hortopan, a ajuns, printr-o “ciudată” coincidenţă, tot la Mădălina Mărgineanu, poliţista care se ocupă de patrimoniu în cadrul IPJ Gorj. Asta, în condiţiile în care Mărgineanu a fost în perioada 2002-2008 angajată a Muzeului Judeţean şi colegă de birou tocmai cu învinuitul Hortopan, cel care a renunţat la postul de la IPJ, propus iniţial lui, pentru a o lăsa acolo pe colega, care a ajuns acum să-l ancheteze.
Mai precis, după ce i-a făcut o facilitate colegei cu care împărţea biroul, ea fiind muzeografă a Muzeului Judeţean “Al.Ştefulescu”, şi participând la săpături tocmai în zona pentru care fostul ei şef este acum cercetat, prin trimiterea ei pe postul de la IPJ, Hortopan a ajuns să fie anchetat tocmai de către aceasta, poliţista fiindu-i, fără echivoc, datoare pentru actualul loc de muncă, ce putea fi ocupat de actualul director al instituţiei.

S-a cerut repartizarea dosarului la alt poliţist
Din acest motiv, suspiciunile că dosarul se va finaliza în favoarea lui Hortopan, deoarece Mărgineanu se află într-o incompatibilitate morală crasă, ea fiind subiectivă în soluţionarea acestui dosar, sunt o certitudine. De altfel, superiorii lui Mărgineanu au fost sesizaţi de situaţia în care se află poliţista, cerându-li-se anchetarea dosarului de către un alt poliţist.

Poliţista nu a găsit hoţul vitrinelor de aluminiu, înregistrat pe camera de supraveghere
De altfel, superiorii lui Mărgineanu ar trebui să redeschidă dosarul în care se reclama, anul trecut, furtul vitrinelor de aluminiu din Muzeul Judeţean, fiind vorba despre 500 de kilograme de aluminiu care nu se mai găsesc în instituţie, fiind sustrase de către paznicul Sanda Cristinel. Acestea au dispărut din podul muzeului, dar fapta nu s-a mediatizat la momentul respectiv. Există însă o plângere penală prin care se reclamă furtul, încă nefinalizată de Parchetul Local Târgu-Jiu (cel puţin procurorii nu au anunţat părţile că în dosar s-ar fi dat vreo rezoluţie).
Paznicul Muzeului Judeţean Gorj, finul fostului director al instituţiei, Vasile Marinoiu, s-ar face de altfel vinovat de dispariţia vitrinelor în cauză, care au creat un prejudiciul de circa 15.000 de lei. Acesta ar fi fost surprins pe camerele de supraveghere dispărând cu vitrinele, imagini văzute de către colegul lui Viorel Ohima, dar şi de către Dumitru Hortopan. Cel din urmă însă, în loc să ia măsuri, a cerut ştergerea imaginilor înregistrate.
În lipsa acestor imagini, dar fără să ancheteze martorii, aşa cum ar fi cerut legea, fosta angajată a muzeului, acum poliţistă la IPJ Gorj, a considerat că prejudiciul creat instituţiei nu există, aşa cum nu mai există nici vechile vitrine, neinventariate în momentul în care au fost scoase din uz, şi depozitate în podul muzeului.

“Bauxită” a scăpat, scapă şi şeful lui
Paznicul, poreclit de către angajaţii muzeului drept “Bauxită”, făcându-se referire la aluminiul despre care se spune că ar fi fost furat de către acesta, mai precis la materia primă din care se face aluminiul, a scăpat, deocamdată, fără să răspundă pentru fapta sa, asta şi urmare a fostei subalterne a lui Hortopan. Interesant este însă că, în ciuda acuzaţiilor, paznicul îşi exercită în continuare serviciul, fiind pus un fel de “lup” la “oi”.
Plângerea privind lucrările de pe DN66 au fost depusă la Parchetul Judeţean Gorj ca acum cercetările să fie de competenţa Parchetului Local Târgu-Jiu, care a transferat ancheta spre IPJ, iar conducerea Inspectoratului de Poliţie spre poliţista Mărgineanu. Cea din urmă a ajutat deja instituţia în dosarul cu furtul, dar şi într-o sesizare de desfacere abuzivă a contractului de muncă pentru o angajată de la Curtişoara, care a câştigat ulterior în instanţă revenirea pe post. Acum, Mărgineanu are ocazia să-şi ajute şi a treia oară fostul şef, repartizându-i-se tocmai spre soluţionare dosarul cu lucrările arheologice de pe DN66.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here