Politicienii ASCUND situația reală a resurselor de lignit! Termocentrala Rovinari a ajuns să funcționeze doar cu un grup, din lipsă de cărbune!

4514

Guvernul și politicienii țin sub preș cea mai mare problemă a celei mai importante surse de energie, cărbunele. În loc să recunoască public faptul că mai multe cariere funcționează doar pe hârtie, fără să dea o lopată de cărbune, toți cei aflați la putere mint că salvează mineritul. Adevărul, cât se poate de dureros, este că o parte a carierelor nu mai au zăcământ, dar acestea susțin clici întregi de directori, secretare, șoferi. Pierderile nu se opresc aici, dar despre aceste aspecte, într-o ediție viitoare.

Revenind, Termocentrala Rovinari a ajuns să funcționeze numai cu un grup, iar situația este nemaiîntâlnită până acum. Și asta, fiindcă nu are cărbune! Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, lucrează în Termocentrala Rovinari de peste 30 de ani. Întrebat despre situația privind funcționarea cu un singur grup, acesta a declarat: ,,Ce mă miră pe mine este faptul că în cei 30 de ani ai mei de vechime în termocentrală nu s-a mai întâlnit ca în luna ianuarie Rovinariul să meargă cu un grup. Mergem în sistem (SEN, n.r.) cu 600, 700 de MW…. În lunile ianuarie, CEO funcționa aproape la capacitate, cu 3.000, 3.500 de MW….Suntem într-un declin total. Îmi este foarte clar că guvernanții ne mint când spun că salvează CEO. Îl ”salvează” până la alegeri, până în 2024, iar în 2025 ne lasă de izbeliște. Vom fi în faliment”, a spus acesta. Un responsabil din cadrul CEO declară: ,,Un grup energetic funcționează cu 8.000 de tone de cărbune de înaltă calitate, la 24 de ore. Dacă e de o calitate inferioară, grupului energetic îi trebuie undeva la 9-10 mii de tone . La Termocentrala Rovinari, cărbunele vine de la Roșia, Pinoasa și Tismana”, a spus acesta.
M.C.H.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here