Judecătorul Greblă, primul prefect post-decembrist al Gorjului: “Am convocat, în urmă cu cu 22 de ani, prima şedinţă solemnă de Consiliu Judeţean”

316

Toni Mihai Greblă, actual judecător la Curtea Constituţională, a fost primul prefect al judeţului după Revoluţia din 1989 care a întrunit primul Consiliu Judeţean(CJ), convocând şedinţa solemnă a acestui organism reprezentantiv al Gorjului, atunci constituit. Greblă îşi aduce aminte acum de importanţa momentului şi regretă că nu se află astăzi alături de participanţii la Şedinţa Festivă a Consiliului Judeţean Gorj, prilejuită de împlinirea a 150 de la înfiinţarea Consiliilor judeţene şi locale şi a 295 de ani de la adoptarea cerbului ca stemă a judeţului. Judecătorul Curţii Constituţionale se află în Republica Moldova unde participă la sesiunea comună a Parlamentul Republicii Moldova şi a Curţii Constituţionale, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la adoptarea constituţiei ţării vecine şi de la alegerea Curţii Constituţionale.

“Ca participat activ la Revoluţia din decembrie 1989, eu fiind cel care şi-a asumat rolul de principal coordonator al principalelor acţiuni care au făcut ca revoluţia în Gorj să fie fără morţi şi răniţi, am avut privilegiul să contribui activ, să particip dar şi să fiu contemporanul tuturor acţiunilor care au conturat instituţiile democratice din judeţul nostru. Printre acestea, ca un arc în timp, se află şi constituirea Consiliului Judeţean Gorj, în 1992”, rememorează evenimentele din urmă cu peste două decenii, Toni Greblă. “După primele alegeri libere din 1938, în vara anului 1992, am convocat consilierii aleşi în prima şedinţă solemnă de constituire a primului Consiliul Judeţean rezultat din alegeri libere. În această calitate de prefect al judeţului am transmis un mesaj, celor prezenţi atunci, în care erau sintetizate principalele dorinţe dar şi aşteptări ale locuitorilor judeţului. După acest fapt, şedinţa a fost condusă, în continuare, de către decanul de vârstă al consilierilor aleşi, de către omul politic dar şi excepţionalul jurist, de cel care a fost Mihail Diţescu. La rândul lui, acesta a rostit un discurs memorabil care dacă există în arhivă ar tebui cu siguranţă republicat”, a completat actualul judecător Greblă.

Mesaj pentru actualii şi viitorii consilieri judeţeni
Acesta susţine de altfel, că în opinia sa,  şedinţa de acum 22 de ani a fost poate cea mai frumoasă, solemnă, densă şi responsabilă şedinţă a CJ Gorj, până în prezent. “Acum, nu pot decât să le urez, la ceas aniversar, celor care acum şi în viitor vor face parte din Consiliul Judeţean să reprezinte cu demnitate şi responsabilitate interesele locuitorilor judeţului Gorj”, a transmis de la Chişinău, Toni Greblă.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here