Părţile implicate în dosarul privind distrugerea autoutilitarei ANAF, aflată la finalul anului trecut în procedură de licitaţie publică, au fost audiate, pe 30 decembrie, la Poliţia Târgu-Jiu. Cumpărătorul de bună credinţă a maşinii, lăsat fără bunul în cauză, a dat astfel declaraţii în faţa anchetatorilor după ce finanţiştii gorjeni l-au lăsat şi fără taxa de participare la licitaţie, în valoare de 500 de lei. De asemenea, a fost audiat şi patronul firmei care a avut bunul, şi urma şi utilizatorul maşinii să dea explicaţii, acesta fiind de altfel cel bănuit pentru distrugerea autoutilitarei ANAF.
“Am fost întrebat cum am cumpărat bunul, cu ce preţ am achiziţionat maşina, dar şi cum am rămas fără ea. I-am explicat poliţistului în ce stare era maşina, când am găsit-o abandonată la ieşirea din Târgu-Jiu şi faptul că, în atare condiţii, am renunţat la ea. Voi face plângere însă împotriva instituţiei financiare, deoarece mi-a oprit garanţia de participare, deşi cumpărarea a fost oprită din vina organizatorului licitaţiei”, a spus cumpărătorul din Târgu-Jiu.
Reamintim că, la jumătatea lunii trecute, o maşină recent vândută de ANAF a fost găsită de cumpărător abandonată în zona Narcise. Olga Mihai şi soţul acesteia au fost cei care au achiziţionat maşina la un preţ de sub 5000 de lei, ca până să intre în posesia bunului să îl găsească abandonat şi fără cea mai mare parte a pieselor, la marginea oraşului. Maşina a fost utilizată însă de o terţă persoană care a stabilit să lase autoutilitara fără motor şi piese, în semn de nemulţumire că, cumpărătorul nu a vrut să renunţe la maşina scoasă la licitaţie de ANAF. Patronul firmei executate de Finanţele Gorj va fi însă tras la răspundere pentru bunul în cauză, împotriva acestuia făcându-se o plângere pentru distrugere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Patronul nu mai utilizase bunul de o lungă perioadă de timp, maşina fiind anul trecut închiriată unei firme care se ocupă de drumul de centură al oraşului. Tot la finalul anului trecut firma din municipiu a fost executată de ANAF pentru o datorie la bugetul statului. Maşina a fost scoasă la vânzare de instituţia financiară, deşi bunul nu fusese sigilat conform legii şi chiar rula, în continuare, pe drumurile patriei.
Inspector al AJFP Gorj, împotriva ANAF
Mai mult, unul dintre inspectorii însărcinaţi cu organizarea licitaţiei s-a implicat direct în tranzacţie, a declarat cumpărătorul din Târgu-Jiu, încercând personal să-l convingă pe cel care achiziţionase bunul la licitaţie să renunţe la el. Inspectorul în cauză riscă tragerea la răspundere pentru trafic de influenţă, acesta negociind renunţarea la maşină, în curtea cumpărătorului, alături de utilizatorul autoutilitarei, el încercând astfel să aducă un prejudiciu ANAF. Probabil la sfatul acestuia, utilizatorul maşinii a deposedat autoutilitara de majoritatea pieselor şi a abandonat maşina la marginea oraşului Târgu-Jiu.
A.Stoica