Poliția avertizează: ”Atenție la cumpărăturile făcute în mediul online!”

187

Fraudedele online au luat amploare. Polițiștii gorjeni îi avertizează pe cei care preferă cumpărăturile pe internet că infractorii pot construi site-uri false cu oferte de nerefuzat, prin care, de fapt, vă fură datele cardului şi vă golesc contul.
”Activitățile preventive desfășurate de IPJ au un caracter permanent, siguranța cetățenilor constituind o prioritate pentru polițiștii gorjeni. În acest context, în luna iunie, a fost lansată simultan, la nivelul a 28 de state europene, o campanie de prevenire şi conştientizare intitulată generic #BuySafe, PaySafe, iar în această perioadă este organizată Operaţiunea E-Commence 2018, o acţiune de combatere comună, desfășurată de organismele de aplicare a legii din statele participante, inclusiv România.
În prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online. Rețelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vând orice produs la jumătate de preț. Când un cumpărător comandă un produs prin intermediul acestora, infractorii efectuează achiziția – adesea foarte scumpă – prin intermediul unor carduri ale căror date sunt furate/contrafăcute. Datele cardurilor compromise sunt adesea achiziționate de pe internetul «ascuns» și au fost inițial obținute în urma unui atac informatic de tip fishing sau malware. Când realizează achizițiile online, victimele pot să nu realizeze că datele cardurilor lor sunt, de asemenea, furate pentru ca apoi să fie revândute pe alte forumuri. Așa-numiții vânzători au de multe ori zeci de mii de cumpărători mulțumiți și primesc recenzii excelente. În final, băncile și comercianții sunt cei care suferă pierderile acestei activități frauduloase, ce se ridică la nivel global la miliarde de euro în fiecare an”, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Polițiștii gorjeni vă reamintesc că, pentru a evita fraudele online, trebuie să verificați dacă dispozitivul pe care îl folosiți pentru a efectua achiziții este configurat corespunzător și conexiunea de internet este sigură. ”Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerțul online atâta timp cât vă luați aceleași măsuri de precauție ca și în celelalte tipuri de achiziții. Există anumite indicii care vă ajută să identificați o fraudă. Dacă sunteți victima unei fraude online, sesizați poliția. Dacă ați cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizați, de asemenea, banca emitentă. Verificați-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunțați imediat banca emitentă, dacă observați plăți sau retrageri pe care nu le-ați efectuat dumneavoastră”, a mai precizat Andrei Lazăr.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here