Poliţele RCA, emise numai în sistem electronic din 2010

312

angela toncescuPoliţele auto obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) vor fi emise, începând cu 1 ianuarie 2010, numai în sistem electronic, a declarat, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu.
„Considerăm că măsura va conduce la diminuarea erorilor umane de completare a poliţelor RCA şi implicit la creşterea acurateţei bazei de date”, a spus Toncescu.

Ea a adăugat că, din discuţiile cu asiguratorii, aceştia sunt pregătiţi să emită poliţele RCA în sistem informatic.
„Pe această piaţă sunt prezenţi jucători mari, cu acţionariat străin, care au înţeles să investească în echipamente IT capabile să gestioneze emiterea în sistem electronic a poliţelor RCA”, a spus şeful CSA.
În 2008, subscrierile din asigurări RCA au însumat 1,84 miliarde de lei, ponderea în total asigurări generale ridicându-se la 26,09%. Asigurările generale au totalizat 7,07 miliarde de lei la finele anului trecut. Parcul auto naţional depăşeşte patru milioane de unităţi.
Tot de la 1 ianuarie 2010, societăţile de asigurări vor aplica, sistemul bonus-malus în tarifarea asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), astfel încât şoferii care nu sunt implicaţi în accidente vor plăti mai puţin cu 10% în 2010.
„Pentru şoferii care nu au avut daune în 2009, tariful poliţei RCA va fi redus cu 10% comparativ cu cel notificat Comisiei. Acest bonus poate ajunge la 50% dacă în şapte ani un şofer nu a avut daune pe RCA. În schimb, dacă a avut o daună în 2009, tariful RCA va creşte cu 45% şi poate ajunge la 200% dacă a fost implicat în două accidente”, a spus Toncescu. Ea adăugat că datele statistice arată că doar 10% din şoferii care încheie poliţe RCA sunt implicaţi în accidente auto. „Sistemul bonus-malus îi va avantaja pe cei 90% care sunt disciplinaţi în trafic şi conduc preventiv, evitând astfel implicarea în accidente auto”, a spus preşedintele CSA. Sistemul bonus-malus se va aplica pentru orice asigurat sau utilizator persoană fizică şi va consta practic în reducerea primei de asigurare sau în majorarea acesteia, după caz, în funcţie de istoricul de daunalitate pe care acesta îl înregistrează într-o anumită perioadă de referinţă. Prin intermediul acestui sistem, prima de asigurare poate fi redusă (bonus) dacă în anul anterior clientul nu a avut daune, sau poate fi mărită (malus) dacă asiguratul are daune.În 2008, subscrierile din poliţe RCA pentru persoane fizice au însumat 795,2 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here