Policlinica din Cărbunești, extinsă: Lift, cabinete moderne și noi spații

2281

Ambulatoriul spitalului din orașul Târgu-Cărbunești urmează să fie reabilitat și modernizat pe fonduri europene. Autoritățile locale au scos deja la licitație lucrările de proiectare și execuție. Valoarea totală estimată a investiției depășește 5,5 milioane de lei. Prin proiect se propune extinderea pe verticală a clădirii, montarea unui lift și crearea de noi spații.

Ambulatoriul cu zeci de cabinete medicale funcționează în incinta spitalului din Târgu-Cărbunești. În prezent, o parte din cabinete sunt amplasate în alte clădiri, din lipsa spațiului, iar altele nu beneficiază de spații conforme. De exemplu, departamentul de explorări funcționale funcționa în cadrul blocului operator, acest fapt ducând la ocuparea sălilor de operații și îngreunarea actului medical. Mai mult, accesul personalului în zona de ambulatoriu este comun cu cel al pacienților.

Cum arată proiectul
Prin proiect se propune extinderea pe verticală a policlinicii, prin transformarea etajului 3 din etaj parțial în etaj complet. De asemenea, se propune amplasarea unui lift nou de 24 de persoane, inclusiv pentru targă, cel vechi fiind nefuncțional.
Demisolul se va refuncționaliza și se vor crea spații pentru vestiare. Parterul este prevăzut cu birou de evidență/informații și cabină portar, ambele amplasate în imediata apropiere a accesului principal. Există o zonă de așteptare destinată pacienților și însoțitorilor, amplasată pe culoarul principal, iar pentru eficientizarea actului medical și evitarea deplasării bolnavilor, a fost prevăzut un punct de recoltare. La parter vor mai funcționa laboratorul de imagistică și cabinetele de pneumologie și hematologie.
La etajul I sunt mai multe cabinete de specialitate, iar etajul 2 va cuprinde trei zone distincte: cinci cabinete de ambulatoriu, cu sălile de tratamente aferente (diabet, nefrologie, oncologie, endocrinologie și dermatovenerologie), zona de explorări funcționale minim invazive (artroscopie/terapia durerii, endoscopie-colonoscopie și endoscopie bronșică) și spatiile aferente laboratorului de recuperare medicală.
La etajul 3 se vor regăsi cabinetele de chirurgie plastică și oro-maxilo-facială, zona de internare de zi, dar și spatiile aferente laboratorului de analize medicale.
Toate cabinetele și saloanele vor fi dotate cu aparatură modernă, iar spațiile vor fi supravegheate video. Potrivit proiectului, programările și ordinea de intrare în cabinete va fi dirijată atât printr-un sistem de ticketing, cât și prin mijloace vizuale și acustice.
Spitalul asigură asistența medicală pentru circa 30.000 de locuitori din Târgu-Cărbunești și din comunele învecinate. Firmele interesate pot depune oferte până pe 29 aprilie.
Autoritățile locale sperau ca lucrările să înceapă în această vară. Între timp, spitalul din Cărbunești a fost desemnat să se ocupe doar de pacienții cu COVID-19, iar starea de urgență va fi prelungită cu încă o lună, după cum a anunțat, luni, președintele Klaus Iohannis.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here