Polemici educative! – Reţea şcolară fără aviz, la Gorj

463

IMG_2160Reducerea numărului de catedre din Gorj şi comasarea unora dintre unităţile de învăţământ, la cererea conducerii Inspectoratului Şcolar, nu a primit avizul Consiliilor Locale şi a Consiliului Judeţean.

Acuzaţia vine din partea fostului inspector adjunct, Ion Işfan, care susţine că şefii educaţiei gorjene au încălcat, cu bună ştiinţă, metodologia.

Ion Işfan, directorul Departamentului de Cercetare, Educaţie şi Sport din cadrul PSD Gorj a tras ieri un semnal de alarmă în legătură cu felul în care s-au redus câteva zeci de posturi didactice din judeţ. Potrivit lui Işfan, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj a decis şi comasarea unor şcoli, încălcând metodologia. “Toată activitatea referitoare la reţeaua şcolară şi la mişcarea personalului didactic pentru anul şcolar următor începe undeva în decembrie. Atunci se constituie proiectul planului de şcolarizare pentru anul şcolar următor, proiect care în anul următor se înaintează Inspectoratului Şcolar care îl aprobă şi îl retrimite aprobat unităţilor de învăţământ. În baza acestui proiect se face încadrarea cu titulari şi se vacantează orele libere. Există o metodologie, un ordin de ministru, pe baza căruia se fundamentează planul de şcolarizare”, explică Işfan. “Reţeaua şcolară din Gorj nu are avizul Consiliului Judeţean. Inspectoratul Şcolar nu a mers în Consiliul Judeţean să discute reţeaua şcolară şi să ia avizul de aici. Nici la nivelul Consiliilor Locale nu s-a discutat acest aspect. Au eventual adrese de la primari, ori primarul nu reprezintă Consiliul Local. Metodologia îi obligă să discute reţeaua şcolară la nivelul Consiliului Local, să ia avizul acestui organism şi a celui judeţean. Legiuitorul s-a gândit la asta pentru a evita abuzurile”, a completat Işfan.

Consiliul Judeţean, neîntrebat

Ciprian Florescu, consilier judeţean din partea PSD a confirmat că reprezentanţii IŞJ Gorj nu au făcut nicio cerere Consiliului Judeţean, pentru comasarea şcolilor. “Din câte ştiu eu, deşi sunt la primul mandat, nu s-a cerut Consiliului Judeţean acest aviz şi fac parte chiar din comisia care ar fi putut lua în discuţie o astfel de cerere”, a declarat Ciprian Florescu.

“Este o aberaţie”!

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Gorj susţin, în schimb, că nu trebuiau să ceară niciun acord autorităţilor locale şi judeţene pentru reducerea posturilor didactice şi pentru comasarea unităţilor de învăţământ. “Pentru reducerea unui post de învăţător de la Pocruia de exemplu, dacă nu mai sunt copii acolo, să întrebăm pe cineva. Mi se pare o aberaţie, o inepţie că ar trebui acordul Consiliului Local. Dacă nu mai sunt copii ce să facă învăţătorul de acolo. Nu există în nicio metodologie şi în nicio lege din ţara asta ca să îmi spună că pentru reducerea unui post dintr-o şcoală îmi trebuie acordul Consiliului Local. Este o aberaţie cea ce se spune”, a declarat inspectorul adjunct Gheorghe Mitescu. În Gorj, au fost reduse anul acesta cu 30% de posturi mai multe decât era normal.

A.Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here