Poftiţi la “Târgul de Crăciun”

345

P1170576Aflat la a doua ediţie, “Târgul de Cărciun” începe să devină o prezenţă obişnuită şi aşteptată de către cetăţenii Târgu-Jiului. Meşteri populari din 10 judeţe ale ţării, găzduiţi de tradiţionalele căsuţe din

lemn, amplasate în centrul oraşului, începând de ieri îşi oferă rodul muncii lor pline de talent şi migală celor care se pregătesc de sărbătorile sfârşitului de an, când oamenii obişnuiesc să facă daruri celor apropiaţi.

“Este o iniţiativă care aparţine Consiliului Gorj, prin Centrul Judeţean pentru Conservare şi Primăria Municipiului Târgu Jiu, o încercare de a face o bucurie târgujienilor, dar şi pentru cei ce vor veni în aceste zile în Târgu Jiu, în sensul de a le pune la dispoziţie, celor care doresc, obiecte de artă populară românească realizate de 29 de meşteri participanţi la această a doua ediţie. 15 dintre meşteri sunt sosiţi din alte zone ale ţării, zone de mare tradiţie şi bogăţie etnofolclorică – Banat, Maramureş, Centrul Transilvaniei, Bucovina, Muntenia, Oltenia, iar celor 10 judeţe li se adaugă 14 meşteri populari din Gorj. Iată că am ajuns ca numărul meşterilor populari din Gorj, practic, să egaleze numărul participanţilor din alte judeţe”, a precizat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţeanpentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj la deschiderea oficială a “Târgului de Crăciun”. Au fost prezenţi, alături de directorul acestei ediţii a târgului, Pompiliu Ciolacu şi de meşterii participanţi la tacest târg, din partea administraţiilor judeţene şi locale, Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu şi Ion Roman Bărbuţi, viceprimar al Târgu-Jiului.
“Toţi ne pregătim pentru întâmpinarea sărbătorilor de iarnă, iar pentru noi este o mare bucurie că, începând de anul trecut, am reuşit să revitalizăm ceea ce este mai important pentru noi, ca tradiţiile să fie reprezentate pe măsură cu ocazia sărbătorilor tradiţionale. Efortul depus de instituţia de cultură organizatoare şi de artiştii meşteşugari trebuie apreciată. Meşterii populari este bine să-şi aibă şi ucenici pricepuţi, pentru ca să fim în continuare reprezentaţi în marea Uniune Europeană ca neam bine identificat şi prin aceste tradiţii de artă populară”, a subliniat Ion Călinoiu, în alocuţiunea de deschidere.
Târgul se va afla aproape de căutările de daruri ale târgujienilor până pe 20 decembrie.
Viorel Surdoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here