Poezie inspirată de harul divin al creaţiei! – ,,Aşteptarea e o şoaptă amară/ A porţii pe care o visezi deschisă…!”.

1175

Cu puţin timp în urmă, am primit din partea domnului avocat Nicolae Bădiţa un pachet minunat, mai exact, o trilogie de versuri tipărite într-o ţinută grafică impecabilă aparţinând poetei DANA RUS, din Oraşul Novaci, o doamnă care cultivă o poezie de mare profunzime şi de certă sensibilitate, pentru că titlul celor trei cărţi este «RĂSPUNSUL», Editura «Pinn», Iaşi, 2022, poate ca un magic şi metaforic «răspuns» care s-a strecurat aievea prin clepsidra timpului înaintea căruia se clatină şi piramidele din Egipt! Poezia plină de conţinuturi metafizice a doamnei Dana Rus parcă subtilizează spiritul şi metamorfozează sentimentul pentru a ne sustrage din întunecimea beznei în care ne înfundă lumea imundă în care trăim, o lume bolnavă de…«Neaşteptare», aşa cum se intitulează chiar prima poezie dn trilogia doamnei Dana Rus: ,,Aşteptarea e o şoaptă amară/ A porţii pe care o visezi deschisă/ Dar n-o vezi că din canturi/ De-abia se ţine-ntr-o nuia./ Fir lung şi-ntortocheat în mintea ta/ Ce nu aşteaptă decât gând/ De dezlegare spre vorbind/ Acea cutezătoare vrajă/ A începutului-curând./ Ia firul şi-l ţese în degete/ Până ce palma se face gard/ De moi nuiele cântătoare/ Descântec de deschis palat./ Împărăţie fără împărat,/ Gata s-aştepte altă poartă/ În alt hotar, în altă viaţă/ A-mpletitorului de gard uitat”, cu aceste versuri îngemănându-se dimensiunile spaţiului.
Am redat în întregime această poezie minunată, fiind încredinţat de faptul că e doar începutul unei prezentări care va continua de acum înainte, pentru că versul acesta este scris cu o inspiraţie de zeiţă a Olimpului care înveşniceşte visarea, pentru a da viaţă unui univers unic şi inimitabil! După cum ne spune autoarea, cartea este dedicată «unui careu de aşi», atât de bogat şi de inspirat ilustrată prin imagini care îndeamnă la reflecţie şi la o profundă visare poetică! Indiscutabil, poeziile celor trei volume sunt ca nişte ferestre larg deschise către sufletul care se destăinuie în singurătatea în care prezenţa omului visător este asociată cu prezenţa Lui Dumnezeu şi care e resimțită acut prin simţurile care se răscolesc în tăcere, dar, în acelaşi timp se realizează prin semnele inconfundabile care au marcat legătura dintre cuvântul izvorât din visare cu tabloul feeric izvorât din imaginaţie!
Pentru că se precizează şi faptul că: ,,Această copertă surprinde o pictură a lui Dragoş Bădiţă în curs de devenire”! (sic!!), putem spune că dincolo de chipurile oamenilor şi de gândurile lor e chiar «POMUL VIEȚII», prin roadele căruia apropierea de Creator e ca un praznic ales, agrementat cu agheasmă lirică și cu anafură existențială, ca la un hram al anotimpurilor împletite-n taina divină! Picturile alese şi atent îngemănate ca un tablou liric inconfundabil demonstrează că pana doamnei Dana Rus e ca un act divin, îngăduit în vechea lege mesianică, semn al preţuirii «catharsisului» purificator pe alocuri colorat cu istoria care de multe ori a trebuit să se repete, pentru a fi rescrisă cu focul iubirii! Se poate spune că muzicalitatea versului face parte din structura universului, ca un semn al armoniei dintre lucrurile create prin visare şi legătura necesară menite să genereze viață, lumină, timp şi anotimp! (VA URMA)
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here