Poetul Nicolae Diaconu, omagiat la Țicleni

287

Miercuri, 12 noiembrie, în prezența autorităților locale și a reprezentanților instituțiilor județene, Bilioteca orășenească «Nicolae Diaconu» din Țicleni a trăit clipe emoționante, prilejuite de omagierea celui care a dat numele bibliotecii noastre, deoarece distinsa familie în frunte cu d-na Victorița Diaconu, a ținut să păstreze nealterată imaginea remarcabilului om de cultură care a fost și este Nicolae Diaconu, motiv pentru care soția poetului a precizat că “ziua aceasta am însemnat-o în calendarul sufletului nostru, ca să-l avem prezent mereu pe Nicolae”!

“Nicolae Diaconu a fost primul om care a pus accent pe cultura scrisă”
Doamna Olimpia Bratu, directoarea Bibliotecii județene «Christian Tell» a ținut să spună că numele lui Nicolae Diaconu “rămâne înscris cu litere care nu se pot șterge nicicând”, iar domnul Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj, a spus printre altele: “Ceea ce scria Nicolae Diaconu despre un autor, însemna fie ridicarea, fie desființarea lui. Noi îl dezmierdam cu termenul de «năisme», dar el nu afișa un aer de superioritate și nu-și crea…statuie! El avea momente de candoare, dar și secvențe de răutate. Era un om care trăia fără false pudori, fără a încerca să fie altfel decât este”! Poeta Zoe Deju-Cârlugea ne-a amintit că Nicolae Diaconu a avut o relație deosebită cu soțul său, domnul Zenovie Cârlugea, mai ales că Nicolae Diaconu a fost primul om care a pus accent pe cultura scrisă! A avut și el detractorii lui, ca orice personalitate, dar a fost un om cu suflet mare, care nu s-a motivat pe el și nu a căutat să iasă în față! Îi promova pe cei cu adevărat valoroși”, iar profesorul Constantin E. Ungureanu a subliniat că “poezia lui Nicolae Diaconu mustește de simboluri și de mituri”! D-l profesor Vasile Gogonea a spus, la rândul său, că “această manifestare este un «remember» pentru care Nicolae Diaconu se bucură nespus, de acolo din ceruri, că acest intelectual de marcă al Gorjului rămâne pentru noi un «maestru» al culturii scrise, al poeziei culte”!

“Biblioteca poate fi văzută ca un «întreg» al surselor de informație”
În partea a doua a manifestării organizate la Biblioteca orășenească «Nicolae Diaconu» din Țicleni s-a desfășurat Atelierul de lucru privind Planificarea activităților în bibliotecile publice, în cadrul căruia d-na Mariana Angheluță a atras atenția că “trebuie să-i învățăm pe oameni să vadă lucrurile din jur, pentru că este important să ne respectăm în munca nostră de bibliotecari”, iar d-l Dan Jianu, șef de birou comunicarea colecțiilor, a ținut să puncteze că “biblioteca rămâne o instituție centrală, pentru că internetul nu afectează misiunea ei. Există în continuare interes pentru cartea din bibliotecă, pentru că această instituție a bibliotecii poate fi văzută ca un «întreg» al surselor de informație, dar și ca o garanție că informația prezintă încredere”!
(Bibliotecari: Adriana Vârdarie, Elena Mărgineanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here