Poetul Dan Mircea Cipariu: ”Până în decembrie 2009, Gorjul era doar o lume visată”

294

dan mircea cipariu (1)Legătura poetului Dan Mircea Cipariu cu meleagurile gorjeneşti pare să întărească mitul legat de forţa de atracţie şi spiritualitatea acestor locuri.

Cine vine în Gorj o dată, cu siguranţă se va mai întoarce şi a doua şi a treia oară. Se va lega permanent de aceste locuri, chiar, aşa cum li s-a întâmplat multora. Într-una dintre vizitele sale în Târgu-Jiu, prilejuită de invitaţia de a prezenta o carte în cadrul ”Zilelor Culturii Scrise”, Dan Mircea Cipariu, preşedintele Secţiei de Poezie a Uniunii Scriitorilor, filiala Bucureşti, ne-a mărturisit câte ceva despre farmecul irezistibil al Gorjului şi despre proiectele lui culturale pentru gorjeni.

Reporter: Prima ta venire la Târgu-Jiu i se datorează poetului Andrei Novac. El te-a invitat, în decembrie anul trecut, la prima ediţie a Festivalului de literatură „Valentin Taşcu”. Apoi, excelentul manager cultural Viorel Gârbaciu împreună cu neobositul Andrei Novac te-au invitat, în ianuarie, pe tine şi pe Mike Godoroja să susţineţi un concert de blues şi poezie intitulat „Blues Poems”. Ai venit, între timp, de mai multe ori în Gorj. Ai simţit că acest loc e favorabil pentru poezie?
Dan Mircea Cipariu: Până la 37 de ani, am tot visat să ajung în Târgu Jiu. Mă atrăgeau lucrările monumentale ale lui Brâncuşi, evocările despre Amarul Târg ale rafinatului critic literar Gheorghe Grigurcu şi lumea de poveste din relatările unor prieteni ce îşi aveau obârşia în Gorj. Printre ei, de neuitatul artist fotograf Vasile Blendea, născut la Gureni, satul Peştişani. Când el îmi povestea întâmplări fabuloase, mitologice din Peştişani, de-un umor hâtru, îmi imaginam cum locuitorii de acolo trăiau în burta unui peşte adamic prin care trec izvoare de vin şi ţuică pe străzi în care se coc pâine şi mălai în ţăst ori câte un purcel de lapte sau o găină umplută. Gorjul, singurul spaţiu românesc unde se vorbeşte corect la perfectul simplu, pentru o acţiune din trecutul apropiat, cel de acum câteva ore, de astăzi, era pentru mine, până în decembrie 2009, doar o lume visată. Apoi, am descoperit locuri de poveste şi lumea aceasta visată a devenit una a trăirilor. A unei poezii a existenţei care nu se predă nici consumismului, nici triburilor politice, nici tabloidizării. La Tismana, nu neapărat într-o grădină, vorba cântecului, a prins dorul meu rădăcină. Când am aflat că acolo a stat la loc de odihnă şi creaţie George Coşbuc, mi-am şoptit în barbă că musai trebuie să scriu un roman despre poveştile uluitoare şi despre poezia acestor locuri.
Rep: Pe 1 martie 2010, ai lansat prima agenţie de ştiri şi comentarii on-line dedicată industriei editoriale din România, www.agentiadecarte.ro. În acest proiect şi-au găsit locul şi gorjeni?
D.M.C.: Am prezentat pe AgenţiadeCarte.ro mai multe lansări de carte ce s-au petrecut în Târgu-Jiu. „Ministrul de interne” scrisă de Doru Viorel Ursu, „File din istoria şcolii gorjene” de Cornel Şomâcu ori placheta de versuri „Odrasla toamnei” de George Dumitru. Chiar venirea mea de acum la Târgu-Jiu se datorează AgentieideCarte.ro. Părintele Săpun m-a rugat să vin să prezint, la „Zilele Culturii Scrise”, volumul de poezie „Umblet” semnat de Dan Tristian. Pe adresa mea de email am primit un text scris de Mitruţ Stănoiu despre primul roman scris în grai gorjenesc, „O viaţă împreună” de Constantin Stănoiu. Nu am corespondat până acum decât virtual cu dl. Stănoiu jr, dar intuiţia mă face să cred că zilele acestea, căci voi sta până duminică în Gorj, când ne vom întâlni, vom pune la cale proiecte culturale, artistice şi literare de mare impact. Şi te asigur că „Gorjeanul” va afla primul despre ce vom pune la cale.
Rep: În proiectele tale de viitor imediat, vei include şi Gorjul?
D.M.C.: Am avut o discuţie cu Viorel Gârbaciu şi cu Pompiliu Ciolacu jr. legată de Festivalul de Folk şi Baladă ”Poarta sărutului”, ce va avea loc în august în Grădina de Vară a Şcolii Populare de Artă. Ar urma să prezint acest festival-concurs, să fiu în juriu şi, dacă vor fi fonduri, să încheiem festivalul cu un spectacol Mike Godoroja&Blue Spirit&Dan Mircea Cipariu. Totul depinde, însă, de profesionalismul celor care conduc astăzi Consiliul Judeţean Gorj şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu.
D. C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here